10x Miksi Tampere ei ole pyöräilijöiden kaupunki?

Kuninkaankadulla kuoro laulaa Hallelujaa samalla, kun kerjäläiset venyttelevät koipiaan pitkin katua. Kurittomat lapset kirmaavat pitkin tietä, jonka keskelle on muodostunut liikennettä tukkivia keskusteluryhmiä. Tampereella on arkipäivän ongelmista huolimatta helppo liikkua paikasta toiseen, mutta miksi liikenteessä kärsivät eniten pyöräilijät?
OLYMPUS DIGITAL CAMERATietyöt hankaloittavat reittisuunnitelua ja arkipäivän ajamista
Reitti keskustan laidalta toiselle voi helposti katketa kesken matkan tietyön vuoksi, minkä takia työmatka-aikaa täytyy varata enemmän. Viime kesänä matka päättyi monesti yllättäen Ratinassa. Tänä vuonna ongelmallinen alue on ollut Metson kulma ja koko ratikkatyömaa ylipäätään. Lisäksi Ratinan kauppakeskuksen rakentaminen ja siihen liittyvät liikennejärjestelyt ovat tehneet Koskikeskuksen alueesta sietämättömän. Yleensä tietyöt ovat ensimmäiseksi pois pyöräkaistoilta, minkä vuoksi kaksipyöräiset sysätään jalakulkijoiden puolelle. Kenen idea oli muuten laittaa Koskikeskuksen puolella menevän pyöräkaistan alkupää bussipysäkkien ja tien väliin? Eihän siitä pääse läpi kukaan?

Pyöräkaistoja ei ole keskustassa tarpeeksi
Ei hätää. Tietyöt eivät onneksi pysty pilaamaan kovin suurta osaa kaduista, koska pyöräkaistoja on edelleen vähän. Toki esimerkiksi Satamakadulla, Puutarhakadulla ja Hatanpään valtatiellä on oikein mainiot baanat auki, mutta muuten pyöräilijät saavatkin lipua jalankulkijoiden joukossa. Sen kerran, kun erehtyy oikeasta tien puolesta, rapsahtaa siitä muistutus.

Jalankulkijat eivät noudata liikennesääntöjä
Miksi törttöileviä apostolinkyytiläisiä ei sakoteta? Kävelijät matelevat pyöräkaistalla ja jäävät jopa tarinoimaan toisilleen pyöräkaistan puolella. Pyöräkaista ei ole tärkeän kävelijän etuoikeus edes ruuhkassa. Suojatiellä on myös syystä tyhjä kohta, jonka toisella puolella on kapea suikale suojatietä. Niiden välissä oleva alue ei ole suojatietä, ja se on tarkoitettu pyöräilijöille, jotka eivät satulassa istuessaan saa ajaa suojatiellä. Kyllä, elämä on kiireistä, eikä aina ole aikaa talutella.

Liikenteessä liikkuvat tekevät äkkinäisiä liikkeitä
Kun liikun, en räplää. Puhelinta tai mitään muutakaan. Näin pitäisi ajatella kaikkien. Sen lisäksi, ettei liikennesääntöjä noudateta, puhelimen selaaminen tekee jalankulkijoista sietämättömiä. Kun katse pysyy luurissa, muu maailma katoaa ympäriltä, minkä seurauksena yleensä havaintokyvyn palattua liikahdetaan äkkinäisesti pyöräkaistalle tai muuten vain pyöräilijän alle. Vanhempien vastuulla on puhelimen käytön lisäksi huolehtia siitä, ettei piltti sinkoile pitkin katuja. Lapsen oikeus on liikkua kaupungilla eloisasti, mutta siivosti. Tie ei siis ole lasten leikkipaikka, muttei myöskään minkään ikäisten ihmisten juorunurkka, jolla olisi oikeus tukkia kulkuväylä.

Autoilijoiden huristelua helpotetaan enemmän kuin pyöräilijöiden
Eikö Finlaysonin Lidlistä pitänyt tulla kaupunkilais-Lidl, johon on helppo sujahtaa jalkaisin tai pyörällä? Pieleen meni, koska autoliikenne on lisääntynyt järjettömästi alueella. Katumaasturit painavat halliin ja syöksyvät arvaamatta kulman takaa välittämättä pienistä suojateistä. Rantatunneli onneksi vei autot maan alle vapauttaen tunnelmallisen Rantatien pelkästään kevyelle liikenteelle. Toistaiseksi.

Pyöräilijä saa suhata vihamielisten asenteiden varjossa
Erehdypä kerran poikkeamaan jalankulkijoiden puolelle, jos pyöräilijöiden kaista ei ole selvästi tukittu. Olen jo oppinut pelkäämään naapurustossa asuvaa aggressiivista, iäkästä naista, joka partioi Amurissa valvomassa liikennettä. Väsyneenä töistä tullessa livuin vahingossa jalankulkijoiden kaistalle ylämäkeen, ja tästä virheestä seurannut vihainen huuto soi vieläkin korvissa. Takavuosina myös muuan mies työnsi pyöräilijän bussin alle kuolemaan. On aivan käsittämätöntä, että yksi kaksipyöräinen vehje saa elämän suunniltaan.

Vuokrapyöriä ei ole saatavilla vielä kovin kattavasti
Helsingissä pyöriä voi vuokrata matkakortilla. Tampereella pyörävuokraus onnistuu varmasti, mutta jos tarjontaa lisättäisiin, turistitkin innostuisivat kulkemaan enemmän seudulla, mikä tietäisi enemmän elämää ja rahaa kaupunkiin sekä yrittäjille. Aivan kuin ainakin hotellien asukkailleen tarjoamat pyörät vilahtelisivat aiempaa useammin katukuvassa.

Pyöräparkkeja on vähän ja ne ovat siksi aina täynnä
Pyörävaras nauttii, kun kiiltävä menopeli kököttää yksin kadunkulmassa. Siellähän sen onkin seistävä, koska harvemmin sitä mihinkään kiinni saa, ellei satu liikkumaan pyöräparkkikeskittymien lähellä. Yleensä parkit ovat myös niin täynnä, ettei niistä ole hyötyä, kun pyörää ei saa kuitenkaan kiinni. Olisi mukava investoida vielä parempaan pyörään, mutta en toistaiseksi sijoita 400 euroa siihen, että viikon päästä menopeli on poissa, kun tulen kaupasta.

Kaupungin koko ei kannusta pyöräilyyn
Tampere on pienisuuri kaupunki. Matkat taittuvat mukavasti keskustassa kävellen, mutta toisaalta työpaikka voi olla sen verran kaukana, että bussin käyttäminen tai oma auto on välttämätön. Pyörä jää kulkupelinä välimallin ratkaisuksi, johon ei turvauduta, ellei se ehdottomasti sovi omiin tarpeisiin, tai sitten pyörä seisoo tallissa varattuna vain satunnaiseen hupikäyttöön.

Tamperelaiset arvot eivät ole vielä tarpeeksi vihreitä
Vihreiden arvojen kannattamisen ei tarvitse tapahtua puolueen jäsenkirjalla. Sitä paitsi arvojen pitäisi kuulua terveeseen järkeen. Pyöräily tekee kaupungista elävän ja vähentää saasteita. Tampereen ratkaisu tähän oli poistaa pyöräkaistat Hämeenkadulta ja sallia yksityisautoilu uudelleen. Surullista.

Kun jo Kööpenhaminasta ja Turustakin on muotoutunut pyöräilijöiden paratiiseja, mikä Tamperetta hidastaa matkalla maineeseen?

Mikä Tampereella sinun mielestäsi toimii ja mikä ei liikkuvien kaupunkilaisten näkökulmasta? Miten pyöräilijöiden käy, kun ratikka alkaa liikennöidä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “10x Miksi Tampere ei ole pyöräilijöiden kaupunki?

  1. Haha varmaan meidän lapset turhan usein ”kurittomien” lasten roolissa keskusta/amuri alueella. Meidän poikien harrastuksena kun on kerätä roskat maasta roskiin ja vielä ei (neuvoista huolimatta) ole iskostunut päähän ettei saa ryntäillä miten sattuu, into kun leimahtaa niin kovasti roskan tullessa näkyviin 😊 Tätä pyöräily asiaa ollaan miehen kanssa kyllä paljon harmiteltu, meillä kun ei ole autoa ja kaikki liikkuminen yritetään kulkea pyörällä/kävellen. Keväällä vielä pojat vietiin pyörällä kaleva-pyynikki väliä hoitoon ja liian usein kalevassa autoilijat yritti kiilailla ohi pätkillä missä ei ollut pyörätietä ja keskustassa nopeus melkein nolla iltäpäivisin kun tultiin kotiin. Keskustasta pitäisi saada autoton niin homma toimisi jo paremmin.

    Tykkää

  2. Lapset on tottakai lapsia, ja pääasiahan se on, että yrittää edes opettaa, mutta kukapa ei lapsena olisi sinkoillut välillä miten sattuu. Roskien kerääminenhän on sitä paitsi hyvä juttu! 🙂 Hämeenkadun autottomuus oli ehdottomasti hyvä juttu. Harmi, että homma päättyi toisin. Onhan se ihan järjetöntä, että bussilla matkustaminen kestää tämänkokoisessa kaupungissa niin kauan. Houkutus varmaan kuskailla lapsia aamuisin on suuri, kun siinä säästää aikaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.