Vinkkejä sunnuntaiahdistuksen selättämiseen

Sunnuntain pitäisi olla pyhitetty levolle, mutta harva pystyy nauttimaan viikon ahdistavimmasta päivästä hyvillä mielin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERATelevisiossa oli lapsuudessani jostain syystä aina sunnuntaisin Jimi Pääkallo. Se tiesi päänsäryn alkua. Pääkallo esiintyi usein jossakin iltaseitsemän kieppeillä alkavassa ohjelmassa, ja silloin juiliminen voimistui. Ennen tainnutustani lepoon olin pitkin päivää kiukutellut vanhemmilleni. Maanantai olisi pian täällä.

Myöhemmin sunnuntaioireeni alkoivat heijastella suoraan tulevaa viikkoa. Olo oli innostunut, jos tiedossa oli miellyttävä viikko, mutta hermostuneisuus sai  vallan, mikäli tulevan viikon piti pitää sisällään epämieluisia asioita. Stressiä ja vaikeita tilanteita. (Välihuomio: Vaikea tilanne saattoi olla koe, josta olin varma, etten saa kymppiä, esitelmä pilkkaavan yleisön edessä tai vaikkapa keilaustunti.) Tiedättehän sen möykyn mahassa? Surullisen puristuksen.

Lopulta päätin, että en halua enää tuhota seitsemäsosaa viikostani surkuttelemalla kotona. Kaikki viikot eivät edelleenkään ole täynnä riemua, mutta lähes aina ne ovat siedettäviä. Sunnuntait eivät todellakaan silti maistu joka viikko Polka-karkeilta ja Magnum-puikoilta, mutta osaan sentään hallita viikonpäätöskiukkua. Yleensä päivän äkäisyys johtuu siitä, etten ole saanut mitään aikaan tai olen syönyt huonosti. Myös se, ettei illalla nukuta tarpeeksi ajoissa, turhauttaa.

Vinkkejä sunnuntaimasiksen voittamiseen:

 • Ajattele, että päivä on pitkä. Aikaa on mihin vain, vaikkei tekisi mitään. Lepää, liiku ja syö. Lueskele ja roiku koneella. Tee mitä tahansa, että sunnuntai tuntuu ekstrapitkältä.
 • Liiku. Johonkin. Kauppaan tai käy jossakin lähellä olevassa kulttuuritapahtumassa. Minä jaloittelen Tallipihalle, jos turhauttaa. Nuuhkin käsitöitä ja haen kahvin. Kävelen Näsinkalliolla. Tällä viikolla Tallipihalle on avautunut Nooran putiikki.
 • Kokkaa itse. Älä aina sorru noutoruokaan. Taikinan vaivaaminen on rentouttavaa. Samoin padan hämmentäminen. Tee alkuviikon eväät valmiiksi.
 • Käy tuleva viikko läpi. Tarkista pankkitili, viikon menot ja merkitse puuttuvat asiat. Vältä alkavan viikon aamupaniikki.
 • Irrota ajatukset arjesta. Katso sarjoja tai pöhköjä Youtube-videoita. Ratko murhamysteereitä niin, että illan viimeiselle vessatoimitukselle meno pelottaa.
 • Uusi viikko alkaa niin kuin aina ennenkin. Seitsemän päivän välein. Ei sen kummempaa. Tästä on mahdollista selvitä.

Joo, nythän mentiin mindfulness-höpön puolelle. Aina elämä ei järjesty pienillä korjausliikkeillä, mutta yleensä sunnuntaiolotilat ovat hyvin vaarattomia ja helposti selätettäviä. Mindfulness ei kuitenkaan korjaa oikeita vaurioita, ja ne kannattaa tunnistaa ajoissa. Kaikki ei ole asenteesta kiinni, mutta onneksi iso osa on.

Kärsitkö sunnuntaimasiksesta?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Vinkkejä sunnuntaiahdistuksen selättämiseen

 1. Mulle on jäänyt Kova laki -tunnarista ahdistus vielä tähänkin päivään. Kuulin sen aina sunnuntai-iltaisin unta odottaessa joskus 2000-luvun vaihteessa. Joku siinä maanantain läheisyydessä ahdisti, ei niinkään itse sunnuntai. Ahdisti oikeastaan siihen asti, kunnes arki alkoi olla ikuista sunnuntaita vauvan kanssa.

  Tykkää

 2. Sunnuntaiahdistus on tuttua ajoilta, kun opiskelun ja työnteon yhdistäminen aiheuttivat harmaita hiuksia. Nykyäänkin sunnuntai-iltaisin tahtoo iskeä pieni ahdistusmasennus, kun viikonloput menevät aina liian nopeasti!

  Tykkää

 3. Luulen, että jos on taipuvainen inhoamaan sunnuntaita, eikä elämässä ole varsinaista isoa mörköä, jonka voisi raivata olon helpottamiseksi, kammoaa viikon viimeistä päivää enemmän tai vähemmän aina. Aina löytyy jokin syy, miksi se inhottaa. Ehkä se on se lopullisuuden tunne ja tieto siitä, että 100 prosenttia uuden viikon uurastuksesta on edessä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.