Lihapiirakkakansa sai taas uuden välipalan – makutestissä Saarioisten Vegis

Ensin tuli vihis, sitten grahamvegepiirakat ja nyt vegis. Lihapiirakka on yksinkertainen klassikkoruoka, josta on helppo tehdä vegeversioita. Olisiko vege-eineksillä kuitenkin muutakin annettavaa kuin rasvaiset taikinataskut?
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAKäsitykseni mukaan lihapiirakka on karjalaista ruokaperintöä, mutta aika kauas on tultu itkijänaisten huolella vaivaamasta taikinasta ja luomutäytteistä. Hektiseen elämään tottuneelle 2010-luvun puurtajalle lihapiirakka tarkoittaa muovipakettiin käärittyä jättimäisen ruokatehtaan valmistamaa rasvaista herkkua, joka teoriassa sopii aamupalaksi, lounaaksi, välipalaksi, iltapalaksi, herkutteluun ja arkea helpottamaan. Onko ylipäätään hetkeä, johon lihapiirakka ei sopisi? Ei varmaankaan, ja ymmärtäähän sen, sillä lihapiirakka on eittämättä helppo – ja rasvainen – eväs, jota on totuttu mähkimään useita vuosikymmeniä. Lihapiirakka kuului nimittäin jo 1980-luvulla eineshyllyn vanhaan vakiokaartiin.

Pari vuotta sitten tapahtui kuitenkin kummia. Hoviruoka toi markkinoille kasvislihapiirakan eli vihiksen, joka viitoitti tietä vegaanieinesten esiinmarssille. Hittipiirakkaan iski tassunsa muiden muassa myös Sahalahden ruokaimperiumi Saarioinen, jolla on jo jonkin aikaa ollut myynnissä grahamkasvispiirakkapussi, ja nyt ruokaosastoilla maistatetaan uutuutta: Herkku Vegistä. Onpa kyllä hassunhauska nimi! (Ei ole.)

Lihapiirakan monikäyttöisyydestä ja pitkistä perinteistä huolimatta en näe syytä syödä sitä. Rasvaisuus ja suolaisuus kuuluvat liha- ja kasvispiirakoihin, mutta Vegis vie ne aivan uudelle tasolle. Eihän megasuolaisuus mitään uutta ole, mutta jos suolan määrä saa irvistämään, pitäisi tuotantolinjalle annettuja ainesosamääräyksiä tarkastella uudelleen. Noin 1,5 euroa maksava Vegis sisältää bulguria ja soijarouhetta, ja lisäksi taikinakuoreen on ujutettu maissia ja kauraa, jotka eivät tosin rasvaisesta höttötaikinasta erotu, mutta näyttäväthän ne hyvältä tuoteselosteessa. Jos rehellisiä ollaan, ei Vegiksestä tai mistään muustakaan kasvispiirakasta erota, onko kyseessä lihapiirakka vai sen kasvisversio. Samanlaista mössöä on upotettu kaikkiin vaihtoehtoihin, ja suola ja rasva peittävät makuvivahteiden rippeetkin alleen.

Lihapiirakka ei muutu terveystuotteeksi, vaikka sen täytteenä olisi pelkkiä kasviksia. Einesruokamarkkinoiden kannattaisi suunnata voimavaransa nyt tuotteisiin, jotka ovat mahdollisimman lähellä alkuperäistä innoittajaansa, ehtaa ja rehellistä lisäaineetonta ruokaa. Ei kukaan halua helpottaa arkeaan hötöllä, joka ei täytä, vaan lähinnä turvottaa.

Mitä mieltä olet kasvispiirakoista? Mikä on oma suosikkisi?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.