Hukutatko jälkipolvesi muoviin?

Kuvittele, että voisit nähdä muutaman sukupolven yli. Katsoisit lastenlastenlastenlastasi, joka perheen aurinkolomalla paratiisisaarella laskisi vesipuistossa liukumäkeä hurjaa vauhtia. Kieppuisi ja kieppuisi, kunnes liukumäen suu sysäisi lapsen mereen, matalaan kohtaan tietysti. Lapsen varpaat eivät uppoaisi pehmeään hiekkaan, sillä merenpohja olisi muovia.
DSC_0046Huolestuttavia uutisia näkyvissä! Muoviin liittyvät ongelmat eivät olekaan kaukaisia ’toisten’ ongelmia, vaan ne tulvivat jo ulos turvallisen kodin hanasta. Lirahtavat huomaamatta päivän ensimmäiseen vesilasilliseen ja viimeiseen yömyssyyn. Kiinnostuksen voisi uumoilla heräävän, kun pysähtyy pohtimaan sitä, että elimistöön voi ihan oikeasti päätyä muovia. Se on puistattava ajatus. En ainakaan itse haluaisi popsia muovipakkauksia kylmiltään, joten en halua niiden materiaaleja piiloteitsekään kehooni.

Muovisaaste on levinnyt jo Jäämerelle asti, kertoo tutkimusryhmä, joka löysi avomereltä täydestä purjehdustouhusta muovilautan (Helsingin Sanomat 24.9.2017). Pahimman ennustuksen mukaan hiukkasiksi hajoava muovi vuoraa merenpohjan lopulta elottomaksi muovilaataksi, jos kauhukuvia on uskominen. Valtamerikonferenssiuutisesta (HS 8.6.2017) selviää, että meriin päätyy muovia 10–20 miljoonaa tonnia vuodessa. Ei kuulosta ihan tahattomilta kierrätysvirheiltä. Surullista onkin se, että silti muovin tuotanto vain kiihtyy (HS 20.7.2017).

Muovipakkaukset olivat varmasti loistokeksintö vuosikymmeniä sitten, kun muistissa olivat vielä välittömästi hajoavat tuohivirsut, mätänevät korit, lahoavat pussit ja helposti särkyvät, painavat lautaset. Minä ottaisin mielelläni kaupan tuoretiskin tuotteet kotoa tuotuun astiaan, mutta sehän ei käy päinsä, vaan eteen tuupataan moneen kertaan kelmutettu minisalaatti. Kauppareissun huipennus on sateessa sulava ja kesken matkan repeävä paperikassi, joka on kaltaiselleni kangaskassiunohtajalle usein ainoa ratkaisu.

Ei 1960-luvulla todellakaan ajateltu, että jääkaapin upottaminen järveen tai muovijätteen hautaaminen maastoon olisi ongelmallista. Kaikkihan niin tekevät, ajateltiin. Ehkä kuviteltiin, että maa nielee kaiken. Luonnonlait jo tuntevalle ihmiselle ei kuitenkaan tullut mieleen miettiä, miten käytännössä tapahtuisi se, että elektroniikka- ja muovijäte katoaisivat jäljettömiin keskellä metsää tai järveä, kun ei Ahtia ja Tapiotakaan ole olemassa, eivätkä haltiat kai osaa hävittää jätettä vahingoittamatta luontoa.

2010-luvulla pitäisi pystyä ajattelemaan järkevämmin. Maailman pelastaminen muulla tavoin kuin kierrättämällä on vaikeaa, jos ei ajatellut pokata erityisteoistaan Nobelia. Todennäköisesti myös ihmeiden suorittaminen on edelleen mahdotonta, joten kannattaa aloittaa esimerkiksi siitä, että raivaa kaapeistaan tilaa muovin kierrättämiselle, metallille, kartongille ja paperille sekä tietenkin biojätteelle. Sekajätettä tulee väkisin, mutta ideaalitilanteessa sen pitäisi mahtua pieneen purkkiin pitkällä aikavälillä. Muovijätettä tulee ruokapakkausten vuoksi valtavasti, joten alahan kurkkia jo lähimpiä kierrätyspisteitä, sillä ne tulevat pian tutuiksi.

Olipa taipuvainen ajattelemaan miten kyynisesti tahansa, tosiasia on se, että maailma on käsissämme nyt. Kaapissa odottavaa jätesäkkiä ei voi kierrättää takautuvasti ajatuksen voimalla sitten joskus. Eikö olisikin ihanaa, että sukupolvien päästä toteutuvalla etelänreissulla jälkeläisesi laskisi mereen, joka hohtaisi turkoosina ja jonka pohja olisi maailman pehmeintä hiekkaa?

Kierrätätkö? Miten ja mitä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Hukutatko jälkipolvesi muoviin?

 1. Hyvä postaus! Meillä kierrätetään nykyään kaikki minkä vain voi, myös muovit. Onkin todella hyvä ollut nähdä miten paljon viikossa tai kuukaudessa muovia tulee kahden hengen taloudessa jo pelkästään pakkauksista! Onneksi uusia vaihtoehtoja kehitellään kokoajan. Vaikka maapallo on aika huonossa jamassa on meillä silti toivoa, jos ihmiset vain ottaisivat päänsä pois per… noh tiedät kyllä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos! Meillä vastaa mies kierrätyksesetä pääosin, ja jälkikäteen inhottaa, kuinka yksin asuessani ängin kaiken jätteen vain samaan pussiin. No, se ei ehkä maailman suurin ympäristörike ollut, mutta olisin voinut olla myös viisaampi jo silloin. Yksi edistävä toimenpide voisi olla se, että uusiin rakennettaviin asuntoihin tehtäisiin kattavammat alakaapit keittiöihin siten, että niissä olisi valmiina kierrätystilaa ja sitä mainostettaisiin. En tosin tiedä, tehdäänkö tällaista jo!

  Tykkää

 3. Hyvä teksti. Olen myös huolissani, kuinka suuri ongelma muovin dumppaaminen meriin on. Kierrättäminen on hyvä keino hidastaa muovin kertymistä meriin mutta suurempia ratkaisuja tarvitaan pian. Muovin korvaaminen jollakin toisella materiaalilla on mahdotonta, sillä muovi on yksinkertaisesti niin hyvää ja kestävää materiaalia. Valitettavasti se ei hajoa koskaan. Muovin keräämisen merestä olevia prototyyppejä tehdään jatkuvasti ja yksi hyvistä prototyypeistä on Boyan Slatin keksimä Ocean Cleanup, joka keräisi muovia käyttäen hyödykseen pyörteitä jolla kerätään roskat yhteen kasaan ja viedään kierrätettäväksi. Pitäisi myös keksiä ratkaisu, kuinka estetään muovin pääsy valtameriin ensinäkin. Suuri määrä muovista päätyy meriin ihmisten välinpitämättömyydestä esim. vetämällä hammasharja tahnan vessasta alas tai jättämällä muovipullon rannalle josta tuuli vie sen mereen. Ihmisiä pitäisi informoida kuinka suuri ongelma muovi on.

  Liked by 1 henkilö

 4. Heippa Petri! Kiitos todella hyvästä – ja avartavasta – kommentista. Tavallisena kuluttajana onkin aika surullista, ettei voi kuin yrittää tehdä parhaansa. Yritysten vastuuhan on valtava, ja huomioi pitäisi suunnata myös miljoonakaupunkeihin ja -maihin, mutta ilmeisesti muutos ottaa aikaa. Tosin jos kaikki maailman ihmiset ideaalitilanteessa ottaisivat ongelman tosissaan, asiat muuttuisivat. Kuulostaa aika naiivilta, mutta toisaalta, moni asia on historiassakin muuttunut ajan saatossa, kun ongelmat on otettu tosisaan, ja muutoksesta on tullut normi. Eivät kaikki enää tupakoi terveysvaikutusten tai vaarattomuuden toivossa, ole piittaamatta hygieniasta, syö tai juo myrkyllisiä asioita tai heitä jääkaappeja järveen, kuten joskus muinoin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.