Varaa parantaa: Näin paljon käytin rahaa viikossa

Päätin alkaa seurata rahan käyttöäni ihan vain mielenkiinnosta viikko sitten. Ei mennyt ihan putkeen järkevän kulutuksen näkökulmasta, mutta onneksi lompakkoon ei myöskään räjähtänyt täyttä katastrofia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAViikkokulutus 16.10.-22.10.2017

Maanantai 16.10. 0,00€
En käyttänyt maanantaina rahaa ollenkaan, mikä johtui osin siitä, että kävin sunnuntaina kaupassa, johon kului 15,20 euroa. Summa kattoi sekä sunnuntain että maanantain kotiruoka-ainekset, eväät ja välipalat.

Tiistai 17.10. 22,90€ + lahjakortilla 85€
Lipsuin vanhoihin tapoihini ja nappasin aamulla matkalta take away -kahvin, joihin ennen kului luokattoman paljon rahaa. Kävin jalkahoidossa, joka maksoi 85 euroa. Sen tosin maksoin lahjakortilla, joten omaa rahaa tähän ei kulunut. Lisäksi kävin kahdessa eri kaupassa ruoka- ja juomaostoksilla. Ennen jalkahoitoa nälkä oli niin kova, että piipahdin myös lähi-Subissa avokadoleivällä.

Keskiviikko 18.10. 20€
Töistä tullessani nappasin Thai Sisters’ Wokista mukaan Syö!-viikkojen menun 10 euron annokset, eli niihin kului 20 euroa. Loppupäivän pysyttelin kotona, joten rahaa ei mennyt lainkaan. En tehnyt edes verkko-ostoksia.

Torstai 19.10. 27,65€ + lahjakortilla 20€
Kohtuullisen pienellä kulutuksella alkanut viikko lipsui torstaina raiteiltaan. Pidän kaupassa käynnistä ja ulkona syömisestä. Aamu oli kiireinen, joten nappasin kioskilta mukaan leivän ja sen kaveriksi veden, koska en muka pystynyt olemaan juomatta työmatkaa. Päivän päätteeksi olo oli niin hutera, että oli pakko käydä syömässä kotimatkalla. Sen jälkeen päädyin kosmetiikkaostoksille tuhlaamaan yhtä lahjakorteistani. Salkkareiden jälkeen kävin vielä päivittäisruokaostoksilla lähimarketissa.

Perjantai 20.10. 29,80€
Aloin valmistautua perjantaina viikonloppuun, ja tein melko suuret ruokaostokset Sokoksella. Kuitin loppusummasta suurimman osan veivät vegaaniset pakastepizzat, jotka ostin valmiiksi estämään sunnuntaiaamun nälkäkuolemaa. Perjantain ostoksista riitti muutoin ruokaa viikonlopun jokaiselle päivälle. Illalla nappasin vielä lähikaupasta halvat sukkahousut serkkuni häihin.

Lauantai 21.10. 21,80€
Serkkuni meni naimisiin, joten koko päivä meni pitkälti häissä. Päivän ainoa kulu oli taksireissu takaisin kotiin. Aamulla söin mannapuuroa, aamupäivällä vähän seesamitofua ja vihanneksia, ja loppuillan ruoka- ja juomapuolesta pitivät huolta häätarjoilut.

Sunnuntai 22.10. 35,20€
Sunnuntai taittui pitkälti lepäillessä ja elokuvien parissa. Näyttikin siltä, ettei rahaa kulu ollenkaan, kunnes sitä yhtäkkiä menikin enemmän kuin minään muuna päivänä. Hain meille Thai Golden Changista massamancurryt, jotka maksoivat 17 euroa yhteensä. Illalla poikkesin vielä kaupassa tekemässä ostokset iltapalaa ja alkavaa viikkoa varten.

Yhteensä: 157,35 euroa + lahjakorteilla 105 euroa

Viikkoni oli hyvin itsekeskeinen. Osallistuin yhteisiin ostoksiin hävettävän vähän, söin ulkona liikaa ja ajelin taksilla toisin kuin tapoihini kuuluu. Viikon kulutus olisi ollut huomattavasti pienempi, jos olisin jaksanut tehdä joka päivä kotona hyvän aamupalan, ja jos noutoruoat olisivat jääneet vähemmälle. Syön ulkona usein, mutta tällä viikolla sitä tuli harrastettua luvattoman paljon.

Kasvissyöjänä on vaikeaa tehdä ostoksia usealle päivälle, sillä tuoretuotteiden säilyvyysaika on rajallinen, mikä tietää useita kauppareissuja ja niillä mukaan tarttuneita turhakkeita. Ihan kuin niitä ei voisi välttää. Viikon ruokalasku olisi huomattavasti nykyistä matalampi, jos tekisin ostokset etukäteen. Se vain ei ole mahdollista.

Minulla ei ole palavaa halua säästää. On toki säästöjä ja haluan, että sen tunnetun pahan päivän varalle on kuvetta, mutten tavoittele esimerkiksi velatonta taloa tai valtavia potteja. Yhtään huono ajatus ei ole se, että säästössä olisi vuoden palkka, joka turvaisi heikkoina aikoina, eikä jokaisesta YT-neuvotteluilmoituksesta tarvitsisi pyörtyä. Kenties niillä rahoilla saisi pystyyn oman pienen yrityksenkin.

Säästämistä enemmän pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten ja mihin kuluttaa rahansa. Tilastoimani viikko ei todellakaan ollut hyvien valintojen viikko, mutta ei myöskään pahin mahdollinen. En shoppaillut yhtään! Nykyään pelkkä osteleminen ei tuota iloa, vaan se, mitä sillä saa. Ja jos mitään ei tarvitse, ei mitään kannata ostaakaan.

Olisi ylitsevuotavan maailmaa syleilevää selittää, että raha ja sen kulutus liittyisivät vain kestäviin valintoihin ja puhtaaseen ruokavalioon. Totuus ainakin omalla kohdallani on se, että rahaan liittyy paljon nautintoa. En innostu pelkästä bittirahasta tai kilisevistä kolikoista, vaan siitä, mitä kaikkea se mahdollistaa. Arjessa iloa tuottavia kokemuksia. Kuten huomata saattaa, pidän hemmottelusta, hyvästä ruoasta ja juomasta. Pystyisin elämään ilman niitä, ja jos jonakin päivänä käy niin ikävästi, että paljosta täytyy luopua, sekin on ihan okei. Silloin säästötiliä ei käytetä siihen, että joku muu raspaa jalkapohjat tai siihen, että mietiskelee, mikä vegaaninen viini seuraavaksi maistuisi. Silloin keskitytään selviämään.

Minkälaiseen viikkokulutukseen pyrit? Mitä säästäminen merkitsee?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Varaa parantaa: Näin paljon käytin rahaa viikossa

  1. Meillä säästetään asuntoon ja kunhan pääsen sairaslomalta takaisin työelämään niin menee rahaa myös hätävaratilille sekä matkakassaan. Olen pitänyt vuoden alusta asti budjetointia, johon kirjaan ylös kaikki menot yhteiseltä tililtämme, bujoon pitäisi tehdä osio omille menoille mitä nyt on aika vähän. Liian usein me käymme ulkona syömässä ja rahaa menee välillä vähän tyhmiin juttuihin. Kuitenkin mitä enemmän rahankäyttöön kiinnittää huomiota niin sen vähemmän noita hutiostoja tulee tehtyä. Onneksi sitä joskus on elänyt todella pienillä tuloilla niin osaa arvostaa sitä mitä on. Ruoka on meille se mihin panostamme, pihistellään sitten muualta 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Pitäisi itsekin tarkastella pidemmällä aikavälillä rahan käyttöä, koska ei viikko oikeastaan kerro mitään. Ruoka on myös itselleni asia, jossa en pihistele, koska sen tuoma fyysinen, psykologinen ja sosiaalinen nautinto ovat korvaamattomia – tai no ei ehkä ihan korvaamattomia, mutta mahtavia. Olisipa Suomessa Viron hinnat!

    En haaveile itse omistusasunnosta, mutta ymmärrän, että monille se on tärkeä tavoite. Jos vain jaksaa ja pystyy säästämään, niin Suomen palkkatasolla saa kyllä ihmeitä aikaan melko nopeastikin. Onnea säästörumbaan! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.