Halloween on vuoden järjettömin juhla

Eikö maailma ole jo tarpeeksi julma paikka ilman, että koti täytyy vuorata kauhukuvastolla ja pukeutua itse aaveeksi?
halloween-2870607_960_720

Kuva: Pixabay

Ne on niitä nykyajan hömpötyksiä, sanoo vanhakansa halloweenistä ja muista Yhdysvalloista rantautuneista kulutusjuhlista, vaikka itse asiassa halloween on keksitty jo kauan ennen elämäämme nykyaikaa eikä sen varhaiset juuret ole edes Atlantin takana. Mutta eivät kyseiset pidot mielestäni järkeviksi muutu näiden tietojen valossa.

Kelttien sadonkorjuun ja talven väliselle ajalle sijoittuneesta samhain-juhlasta alkanut perinne yritettiin taltuttaa kristilliseksi juhlapyhäksi, mistä muistutuksena on pyhäinpäivä. Kelttien vinha uhrijuhla pyristeli vastaan tarpeeksi, sillä Irlannin siirtolaiset onnistuivat puolivahingossa tuomaan juhlaperinteen mukanaan Yhdysvaltoihin. Siellä siitä tuli 31. lokakuuta vietettävä kurpitsajuhla kulutusilotteluineen. Käsitykseni mukaan halloween on  Suomessa vielä melko pienimuotoinen juhla, ja siksi tuntuu hullulta ajatella, että ainakin vielä 2000-luvulla se oli joulun jälkeen tuottoisin juhla Yhdysvalloissa. Meidän lähikaupassamme halloween-kurpitsakoristetikulla koristeltu risupensaalta näyttävä kukkapuska maksaa 12,90 euroa. Ei tarvitse ihmetellä nihkeää halloween-kulutusta täällä.

Kauhukuvasto on keskeinen osa halloweeniä. Vaikka juhla onkin osin muuttunut yleiseksi naamiaistapahtumaksi, ovat hirviöt, aaveet ja veriset kuolleet varsin tavattuja halloween-pirskeissä. Koti verhotaan hämäkinseitteihin ja tekovereen ja irronneita ruumiinosia esittäviin muovikoristeisiin. Hyi! Se ei ole ällöttävää siksi, etten kestäisi nähdä kauhukuvastoa, vaan siksi, että se on yksinkertaisesti mautonta. Ajatus kuolemalla leikkimisestä on hirvittävä.

Naamiaisilottelu on hauskaa, ja halloween onkin teemajuhlia rakastavan lottovoitto. Miksi se täytyy kytkeä kauhuun? Maailmassa on jo tarpeeksi kuolemaa, kidutusta ja kauhua, joten sen kuvaston liittäminen kuluttamiseen, naamiaisiin ja ylipäätään iloiseen juhlaan tuntuu ristiriitaiselta – ja pahalta. On tosin totta, ettei maailman kurjuus katoa, vaikka naamiaisissa tanssisivat leppäkertut luurankojen sijasta.

Halloweenin kanssa samaan ajankohtaan osuvan pyhäinpäivän tarkoitus on muistella pyhimyksiä, marttyyrejä ja vainajia. Ei kuulosta ihan kevyeltä tapahtumalta. Ahdistavalta pikemminkin! Kuolleiden kunnioittaminen näyttääkin olevan vaikea laji. Loputtomasti ei voi surra eikä suru katoa ainakaan viettämällä raskasta pyhäinpäivää, joka aiemmin sulki kaupatkin. Pyhäinpäivä viittaa ylhäisyydessään enemmän pyhimyksiin ja marttyyreihin, ja niissä vasta muistelusarkaa riittääkin. Kuka ja mikä juhlapyhä kunnioittaisi ihan vain tärkeitä poismenneitä lähiomaisia?

Kurpitsajuhlaa ei voi syyttää samankaltaisesta ankeudesta kuin pyhäinpäivää. Onhan siinä riemua vaikka millä mitalla, jos tykkää pukeutua ja teemakoodata kotiaan. Ideaalitilanteessa halloweenin suurin ansio on se, että se neutralisoi kuoleman ja tekee siitä vähemmän pelottavan, mutta ikävä kyllä sellaiset seikat taitavat unohtua kaikessa kulutushysteriassa. Vai onko joku ehtinyt käsitellä sitä syvällisesti esimerkiksi oman lapsensa kanssa?

Muuten, kurpitsat, joilla monet kodit tulevina päivinä koristellaan, ovat muistomerkkejä siitä, kuinka irlantilainen juoppo yritti välttää helvettiin joutumisen, mutta sielu päätyikin ikiajoiksi etsimään kotia kurpitsassa palavan hiilen valossa. On siinä sympaattinen koriste kotiin.

Jutun lähteenä on käytetty Ylen artikkelia halloweenin historiasta (Yle.fi 26.10.2009) ja Wikipedian halloween-tietopaketin lähdelistaa.

Minkälaisia ajatuksia halloween herättää?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Halloween on vuoden järjettömin juhla

  1. En ymmärrä kaupallisia juhlia laisinkaan, joulu lukeutuu tähän osittain mukaan kohdallani. Yhdyn kyllä täysin tähän tekstiisi, joka on muuten kerrassaan loistava!

    ps. Pakko muuten antaa iso plussa siitä, että blogisi fontti on luettavan kokoista. Monissa blogeissa jää helposti pitkät tekstit lukematta, kun fontin koko on todella pientä ja se vie innon mennessään, vaikka olisi kuinka hyvä aihe. Ei kaiken tarvitse aina olla pientä ja siroa, luettavuudella on väliä 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Kiitos ihanasta palautteesta! 🙂 Luettavuutta arvostan itsekin! Välillä kyllä kaupallisista juhlista tulee tosiaan ähky. Joulu on varmasti ihana ja tärkeä juhla varsinkin lapsille, ja onhan se arvoiltaan sentään järkevämpi kuin halloween.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.