Ravintola Katmandu: Mehukas menopaluu Himalajan juurelle

Jos pitäisi nimetä yksi ravintola, jonka antimia söisin loppuelämäni, se olisi Katmandu. Katmandu on Tampereen ensimmäinen nepalilaisravintola – ja erittäin laadukas sellainen. Mars Himalajalle!
DSC_0008DSC_0001DSC_0013DSC_0014Nepalilaisen ja intialaisen ruoan välillä on hiuksenhieno ero. Kapea kuilu jakaa yllättävän vahvasti ruokailijoita, sillä olen ymmärtänyt, että jotkut vannovat nepalilaisen ruoan nimeen, kun taas toiset seisovat vankkumattomasti intialaiskeittiön puolella, vaikka maut ja raaka-aineet ovat pitkälti samoja. Minä rakastan nepalilaista. Niin paljon, että ensimmäistä kertaa sitä syödessäni mietin, miten tutustun tähän keittiöön vasta nyt. Kasvissyöntimaailmani laajentui kerralla. Intialaiseen verrattuna nepalilaisen keittiön annokset eivät ole yhtä raskaita ja rasvaisia eikä niistä jää ainakaan itselleni tunkkaista oloa.

Katmandulla on kolme ravintolaa: ensimmäinen ravintola Satakunnankadulla, toisena perustettu Hämeenkadun piste ja uusin Aleksanterinkadun ravintola. Ruoka on käsittääkseni kaikissa tasalaatuista, ja lista jokaisessa sama. Kaksi uusinta ravintolaa on perustettu muutaman vuoden sisällä, kun taas Satakunnankadulla on valmistettu nepalilaista apetta jo kymmenisen vuotta.

Kasvissyöjälle helppo alku on Daal Tadka (27), jonka päätähtiä ovat pavut, linssit, tomaatti ja sipuli. Kaikkiin take away -annoksiin (-10%) kuuluu riisi, raita-jogurttikastike ja naanleipä. Paikan päällä syötynä tarjoillaan myös papadum-leipää alkupalaksi ja vihersalaattia ja tilkka dippauskastiketta, joka yleensä pohjautuu minttuun tai linsseihin. Jälkiruoaksi saa nepalilaisen kahvin, jonka maut johdattelevat suoraan Himalajalle. Kymmenen prosentin take away -alennus ei siis ole kummoinen siihen nähden, mitä kaikkea paikan päällä saa arvostavan ja ystävällisen palvelun lisäksi. Katmandussa asiointi sujuu suomeksi oikein mainiosti.

Himpun verran tulinen Palak Chana (29) on ikisuosikkini, joka on täydellinen pinaatin ja kikherneiden liitto. Tulisesta pitävälle suosittelen Khursai Chanaa (33), joka on Palak Chanan varsin tulinen veli. Kasvislistalla on myös paljon pyörykkäruokia, mutta mielestäni aidoimman kosketuksen nepalilaiseen ruokaan saa kikherne- ja papumuhennoksilla. Monen pyörykkäruoan kastike ei myöskään ole vegaaninen, mutta esimerkiksi Daal Tadka, Khursai Chana ja Palak Chana ovat käsitykseni mukaan vegaanisia. Kasvisruokien hinnat liikkuvat 11 ja 16 euron välissä.

Annokseen kuuluva jogurttikastike ja naanleipä eivät ole vegaanisia. Raidan tilalle saa pyydettäessä salaattia. Naanleivän voi korvata papadum-leivällä, joka tosin on melkoista korppua verrattuna naaniin; onhan kyseessä aivan eri ruokalajikin. Tässä asiassa joudun joustamaan, sillä en voi vastustaa Katmandun naanleipää.

En sentään käy Katmandussa useita kertoja viikossa, jos edes yhtä kertaa. Siksi tuleekin erityisen lämmin olo siitä, että ravintola muistaa suosikkiannoksemme ja siitä, että työntekijät kysyvät välillä, mitä puolisolleni kuuluu, ja onko hänellä kaikki hyvin, jos pitkän aikaa on niin, että minä satun hakemaan ruoat, vaikka hän tekee puhelimitse tilauksen. Taisivat kerran luulla, että häneltä on mennyt liikuntakyky ja soittelee ruokatilauksia sängynpohjalta.

Jos Katmandu ei ole vielä tuttu, kannattaa tehdä pöytävaraus pikimmiten vaikkapa isänpäiväksi tai muulle mukavalle illalle. Turhaa hienostelua on turha pelätä, sillä ravintolassa tunnelma on rento, ja myös annosten mukaan ottaminen onnistuu.

Oletko käynyt testaamassa Katmandun? Entä onko nepalilainen ruoka vienyt sinun kielesi mennessään?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Ravintola Katmandu: Mehukas menopaluu Himalajan juurelle

  1. Täytyy ottaa vinkistä koppi ja käydä kokeilemassa, kuulostaa ihanalta! Lohjalla asuessamme ainoaa vegaanista ruokaa sai intialaisesta Amar- ravintolasta ja se paikka tulikin vuosien varrella todella tutuksi ja vei sydämeni ensimmäisestä kerrasta lähtien. Sen jälkeen muualla vastaavissa paikoissa ei ruoka ole ollut läheskään niin hyvää ja edelleenkin jos olemme kotopuolessa pidempään tulee käytyä kyseisessä paikassa 🙂 Nepalilaista olen kyllä kokeillut joskus, mutta muistikuvat ovat erittäin hatarat ja niitä olisi kyllä hyvä vetreyttää!

    Tykkää

  2. Suosittelen todella Katmandua! Ruoka on mielestäni aivan eri tasolla kuin Tampereen keskustan toisessa nepalilaisessa, ja Katmandu pesee mielestäni myös hehkutetun intialaisen Nanda Devin. Annokset nro 27 ja 29 ovat tosiaan hyviä aloituksia! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.