Helppo seitan valmistuu kahdessa kulhossa – oikeasti nopeasti

Unohda suosiolla valmisseitansekoitukset ja einestuotteet. Seitan valmistuu kätevästi ja ripeästi kahdesta seoksesta vähällä vaivalla ja vaivaamisella. Valmis vehnägluteeniherkku käy niin leivän päälle leikkeeksi kuin joulupöydän kinkun korvaajaksi – eikä onneksi maistu liian lihaisalta.
DSC_0110DSC_0119DSC_0120DSC_0129Seitan sopii hyvin juhlapöytään ja arjen ruokiin korvaamaan lihatuotteita. Miedon mausteinen maku ja kiinteä koostumus takaavat myös helpon lähestymisen kasvisruokavalioon, joten lihamestareidenkaan ei tarvitse kauhistua. Toisin kuin ehkä luullaan, seitanin teko on helppoa ja nopeaa, jos paistoaikaa ei lasketa.

Ohje on muunneltu PS Olen Vegaani -Youtube-kanavan seitanohjeesta, joka on saanut inspiraationsa joulusta. Omassa ohjeessani seitanista on poistettu makeus, joka häiritsee itseäni myös muuten niin herkullisessa Vegemin seitankebabissa. Ohjeessani ei myöskään ole kuorrutusta seitanille, koska mielestäni se ei sitä vaadi. Ilman kuorrutusta paistettaessa seitanista tulee mukavan rapea ja kimmoisampi. Seitanpötköä on myös helpompi ja siitimpi käsitellä, kun kuorrute ei ole aiheuttamassa sotkua eikä rajoittamassa käyttötarkoitusta, sillä yleensä sinappiin ja korppujauhoihin perustuva kuorrute ei sovi joka maun kanssa yhteen.

Jos kuitenkin seitanin haluaa joulupöytään makeuden kera, kannattaa kurkata PS Olen vegaanin näkemysasiasta. Heidän ohjeensa mukana tulee myös yksinkertainen mutta herkullinen vegaanisen kermakastikkeen ohje ja jouluinen kuorrutusvinkki.

Seitan

Kuivat aineet

4 dl gluteenijauhoja | 1 dl gramjauhoja | 1 dl soijajauhoja |1 tl suolaa | 1 tl jauhettua inkivääriä | 2 tl chilijauhetta | 1 tl paprikajauhetta 

Märät aineet

4 dl vettä + yksi kasvisliemikuutio | 0,75 dl soijakastiketta | 1 dl öljyä |  kaksi valkosipulinkynttä

1. Mittaa kuivat aineet kulhoon.
2. Kiehauta 4 desilitraa vettä, ja sekoita mukaan kasvisliemikuutio.
3. Mittaa erilliseen kulhoon öljy ja soijakastike. Kaada kasvisliemi sekaan. Sekoita hyvin. Purista öljy-soija-vesiseokseen valkosipulinkynsi.
4. Lisää jauho-mausteseos vähitellen liemeen. Sekoita hyvin.
5. Kun koko jauho-mausteseos on lisätty liemeen, vaivaa taikinaa käsin vielä hetki, jotta siitä tulee varmasti tasainen.
6. Muotoile taikina pötköksi. Kääri taikina kaksinkertaiseen folioon. Kannattaa kääriä kaksi erillistä, samankokoista foliopalaa seitanin ympärille.
7. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50 minuuttia. Käännä folioon kääritty seitan ympäri, ja paista toiset 50 minuuttia.
8. Ota seitan uunista, ja avaa folio. Paista ilman foliokäärettä vielä 15 minuuttia. Jos aikoo kuorruttaa seitanin, täytyy se ottaa uunista pois ennen loppupaistoa ja antaa jäähtyä ennen kuorruttamista. Kuorruttamisen jälkeen seitania paistetaan ilman foliokäärettä 15 minuuttia.

Miten teet seitanin? Jos olet vegaani, kiinnostaa kuulla, mitä ruokia joulupöytääsi katetaan.

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

3 thoughts on “Helppo seitan valmistuu kahdessa kulhossa – oikeasti nopeasti

  1. Pitkään aikaan en ole valmistanut itse seitania kun ei oikein maha kestä isoina annoksina tai usein syötynä. Sen takia vegemit ja muut ovatkin käteviä kun voi ostaa ja syödä juuri sen verran kuin itse tykkää ja ei jää jääkaappiin pyörimään.

    Meillä muut ovat sekasyöjiä, mutta kinkkua ja kalaa lukuunottamatta kaikki tehdään vegaanisena. Porkkala on ehdoton, sekä jonkinlainen mantelifeta, laatikot, luumurahka, minulle seitankinkku yms. En ole vielä tarkemmin joulun menuuta miettinyt, mutta jotakin uutta voisi taas kokeilla 🙂

    Tykkää

  2. Tästä reseptistä ei ainakaan tullut mitään ihan järjetöntä läjää. Kesti toki pari-kolme päivää kahden hengen taloudessa, mutta ihan hyvänkokoinen erä. 🙂 Itseäni porkkalan kalamaisuus alkoi jopa vähän etoa. Tein sitä viime jouluna, ja graavilohifaniäitini lopulta söi sen ilolla. Itse en pystynyt. Mantelitofua taidan itse ostaa. Saa laittaa hyviä reseptejä jakoon! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.