Pronssikauden maakuopasta tuli kansallisylpeys ja tulevan ennustaja

Asettelin jalkani puiselle kaiteelle, painoin pääni saunatyynyyn, huokaisin ja heitin löylyä. Kietouduin lämpöön ja yritin keskittyä vain olemaan. Rauhan rikkoi vieno huilunsoitto. Ovatko saunatontut todella täällä – ja vieläpä musisoimassa?
DSC_0012.JPGTäällä on synnytty, kuoltu, ryypätty, rauhoituttu, rakasteltu, riidelty ja ihan vain saunottu normaalisti. Sauna on ollut pyhä paikka esikristillisistä ajoista lähtien, mutta nykyään pyhyys näkyy lähinnä rituaalimaisessa viikkosaunarytmissä. Jollakin kummalla tavalla löyly myös edelleen hiljentää, vaikka sattuisikin saunomaan ahtaassa, väkisin kylpyhuoneeseen jälkikäteen rakennetussa kopissa.

Alun perin saunat olivat pronssikaudella maakuoppaan rakennettuja alkeellisia virityksiä. Kun taidot karttuivat, sauna sai jo tutuksi tulleen muotonsa: puiset seinät. Nythän on jo melkein siirrytty lasisiin saunoihin, jos uusimpia muotivirtauksia seuraa. Kiireinen arki ei suosi puusaunoja, jotka vaativat hartaudella tehtyä lämmitystä, mutta jostakin syystä kansallismielissä sauna on silti rannan kupeessa nököttävä tönö, joka mahdollistaa villimmätkin juhannussaunat tervan tuoksussa. Tätä unelmaa jahdataan ostamalla mökki.

Tilaa haltijalle

Saunassa kannattaa varoa, mitä suustaan päästää. Uskomusten mukaan saunassa täytyi ennen vanhaan äännellä siveellisesti ja kunnioittaa siten saunanhaltijaa. Häntä, joka koettiin myös syylliseksi huonoon saunakokemukseen. Löylyjen lumoista oli syytä poistua ajoissa, sillä viimeinen saunavuoro oli varattu haltijalle. Ei siis ihme, että saunaan astumista yöllä varottiin, sillä koppi saattoi vielä olla varattuna hengille. Nykyään onkin mainiota, että haltijoista on päästy eroon, sillä kerrostaloasujan arki hankaloituisi, jos toilettitilat jäisivät puoleksi vuorokaudeksi hengille.

Saunan merkitys korostuu erityisesti loppuvuodesta, mikä muistuttaa toiminnan rituaalisista piirteistä. Joulusauna ja uudenvuoden sauna rytmittävät monen pirtin juhlan kulkua. Kesän tullen useat morsiamet pestään saunassa vanhanaikaisten rituaalien mukaan, vaikka toivottavasti nykyään lähinnä vitsillä. Suomi 100 -teemavuoden aikana nostettakoon esiin myös saunan merkitys kansallistunteelle. Vaikka löylyssä voi huhkia melkein missä päin maailmaa tahansa, ainakin me suomalaiset haluamme uskoa siihen, ettei ole olemassa yhtä oikeaa saunaa kuin suomalainen löyly.

Kietouduin lämpöön ja yritin keskittyä vain olemaan. Rauhan pilasi ilmastointikanavasta kuuluva huilunsoitto. Teki mieli uskoa huilistihaltijaan, vaikka todennäköisesti yläkerran asunnossa harjoiteltiin vuoden viimeisiä soittoläksyjä. Mutta aivan kuin lasisen oven alta olisi vilahtanut pieni olento pakoon!

Kannattaa muuten löylytellä hiljaa uutenavuotena, sillä muutoin kärpäset lentävät suuhun kesällä. Jos mesoamaan innostuu ja kärpäsistä kesällä infektoituu, onneksi antibiootit auttavat meitä vielä toistaiseksi.

Jutun lähteenä on käytetty Studio55.fi:n uutista uudenvuoden uskomuksista ja Taivaannaula-sivuston saunakielloista kertovaa artikkelia.

Kuuluuko saunominen arkeesi tai juhlarituaaleihisi?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.