Ehdottomuus on hutera jalkapuu

Sitä on kahdenlaista: arkea raastavaa ja syviä kysymyksiä koskevaa. Arjessa ehdottomuus johtaa yleensä turhaan tuomitsemiseen, mutta yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna asioita täytyy pohtia ilman punaista vaatetta silmillä.
human-2944065_960_720

Kuva: Pixabay

Ehdottomuuden täytyy olla kirjoitettu koodiin ihmisen sisään. Samaan rimpsuun on todennäköisesti naputeltu vastareaktioksi raivostuminen. Ehdottomuus kiehuttaa. Yleensä siksi, että omat valinnat joutuvat kyseenalaistetuiksi ja muiden teot eivät osu yksiin omien näkemysten kanssa. Mahtipontisinta on se, että malli näkyy niin tavallisen elämän dialogeissa ja sosiaalisissa suhteissa kuin ideologioiden ja yhteiskuntien tasolla.

Arjessa ehdottomuus osoittautuu monesti turhaksi ja täysin kannattamattomaksi riidankylväjäksi. Muiden asioihin puuttuminen ja niiden tuomitseminen on kerrassaan hyödytöntä. Miksi kenenkään toisia koskemattomat valinnat olisivat muilta pois? Erityisen pahalta ehdottomuus tuntuu myös siksi, ettei kaikki valinnat ole omissa käsissä, eikä kaikki aina tapahdu suunnitellusti.

Toiset haluavat elää kieltäen itseltään paljon, kun taas toiset tarvitsevat vapauden kaikkeen mahdolliseen. Ehdottomuus voi myös olla niin itsestäänselvä osa elämää, ettei sitä näe sellaisena, mikä onkin hyvä osoitus siitä, että ehdottomuus on subjektiivista. Se tulee myös esiin uskonnoissa ja aatteissa. Kuten on käynyt ilmi, joskus radikaaleimmat näkemykset joutuvat ihan käytännössä ristituleen yhteiskunnan asettamien ehtojen kanssa. Silloin punnitaan suhtautumisemme ehdottomuuteen. Ja annetaan syystäkin tuomioita ehdottomuutensa vuoksi hyökkääville, mutta sekään ei tarkoita, että oma ehdottomuutemme olisi yksioikoista.

Ehdottomuuden toimivin oikeutus on perusteleminen, jos asiassa on järki ja hyvä tahto matkassa. Mietin itsekin, miksi olen joissakin asioissa ehdoton. En esimerkiksi syö lihaa tai käytä maitotuotteita. Syitä on kaksi: itsekkäästi oma hyvinvointini ja toiseksi ekologiset yksityiskohdat. En vaadi muilta samaa, vaikka pidänkin kannatavana sitä, että kaikki siirtyisivät kasviravintoon. Olisi vaikea olla ehdoton itseään kohtaan, jos ei tietäisi, miksi.

Olisi myös turha tuomita muita, koska en pidä siitä, että ihminen asetetaan arjen valinnoissa henkiseen giljotiiniin. Sen sijaan yhteiskuntaan ja sen tulevaisuuteen vaikuttavat valinnat pitäisi koko maapallon mittakaavassa punnita. Vaa’asta tulostuva hintalappu tulevaisuudelle näyttää tällä hetkellä aivan liian kalliilta.

Oikeanlainen ehdottomuus on kaunista ja hieno osoitus ihmisen luonteenlujuudesta ja oikeustajusta. Niin sanotusti huono – tämähän on vain minun ehdoton mielipiteeni – ehdottomuus johtaa niihin tilanteisiin, joissa keskusteluyhteys katoaa tai muuttuu kyräilyksi, pilkaksi ja syrjimiseksi, ja etenee siitä jopa oikeussaliin tai oikeudettomaan sosiaaliseen tuomioistuimeen. Jälkimmäisestä ainakin on järki kadonnut.

Se, että suhtautuu muihin asettamatta reunaehtoja, kantaa jo aika pitkälle. Ehdottomasti.

Sovinnollista perjantaita!

Koetko olevasi ehdoton? Missä asioissa ehdottomuus toimii?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.