Ei kirkkovenettä tälläkään kertaa

Kilahtiko tylsänsininen lappu postiluukusta? Avaa se, ja tee niin kuin käsketään. On ainakin viisi hyvää syytää äänestää.
DSC_0076.JPGJokaisen aikuisen ihmisen täytyy tietää politiikasta sen verran, että kykenee äänestämään. Yhteiskunnan täysvaltaisena jäsenenä äänestäminen on velvollisuus, vaikkei ketään virkavallan säestämänä kotoa uurnille haetakaan. Mykkänä pysyttely on toki mielenilmaus, mutta varsin tehoton sellainen.

Vaalikone on huippukeksintö, jos ei muuten pääse alkuun. Se on myös sellaisenaan hyvä arvomittari itselle. Tietystikään hieman niskuroivana yksilönä en pidä siitä, että mielipiteitäni mitataan ja vaihtoehtoja tarjotaan naaman eteen koneen laskemana, mutta pakko myöntää, että vaalikone on kätevä. Vaikka tietäisi jo äänestyskohteensa, on mukava rämpyttää eri koneista vastauksia ja jopa testata tulosten muuttumista vastausmuunnelmilla. Siinä on sisältöä kuivan tai vähän kosteammankin elämän iltoihin.

Ennakkoäänestäminen on kätevää. Vaalipäivä kahveineen on jo menneiden sukupolvien juttu, jota nukkumalähiöiden rintamamiestaloista lähikoulun äänestyskopeille vaeltava pukukansa harrastaa. Kiireiseen kaupunkielämään sopii ennakkoäänestäminen, jossa todella kyseenalaisen lyijykynällä kirjoitetun läpyskän voi sujauttaa vaikka työmatkalla lähikirjaston lukusalin nurkkaan. Veikkaan, että äänestysprosentti nousisi, jos koko touhu tapahtuisi netissä. Mitä suotta, onhan meillä tosiaan lyijykynälappuset ja ihmisen tarkistama henkilöllisyystodistus pankkitunnistuksen ja muiden varmenteiden sijaan.

Koskaan ei periaatteessa tiedä, miten käy. Suomessa harvoin kukaan ehdokas saa mystisesti yhdeksääkymmentäyhdeksää prosenttia äänistä, kuten joissain suoraviivaisemman arvopohjan valtioissa käy oudosti vuodesta toiseen. Vaikka vaalitulos näyttäisi selvältä, oma ääni on kannanotto niille arvoille, joihin valtion pitäisi perustua. Kyse ei ole yhden ihmisen seuraavasta määräaikaispestistä, vaan jostakin paljon laajemmasta. Siitä, mitä meidän tulisi olla.

Olisi tietysti hirvittävän kätevää perustella äänestämättömyyttään – kuten monet tekevät – sillä, ettei usko valtaeliittiin tai ylipäätään siihen, että mikään muuttuisi äänestämällä. Presidentinvaalit eivät välttämättä ole yksilön käytännön elämän kannalta niin merkitykselliset kuin eduskunta- tai kunnallisvaalit, mutta päästämällä rellestämään ne, joita vastaan kapinoi, takaa todellakin myös sen, ettei mikään koskaan muutu. Toistaiseksi harva epäkohta on saanut oikaisunsa sängyssä makaamalla. (Tämä tosin oli aika huono kielikuva, koska kierossa pelissä juuri siellä on saatu vaikka mitä aikaan. Eli sanotaan siis, ettei mikään muutu sohvalla röhnöttämällä ja sieltä huutelemalla.)

Tälläkään kierroksella muuten Aku Ankasta tai kirkkoveneestä ei voi tulla presidenttiä.

Presidentinvaalien ennakkoäänestäminen on käynnissä kotimaassa 17.1.–23.1. Virallinen vaalipäivä on 28.1.

Onko äänestäminen mielestäsi oleellista? Miksi? Miten perustelet sen, ettet äänestä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.