Onko alekuponkien aika ohi?

Tampere tunnetuksi -passi kokoaa kätevästi yhteen keskusta-alueen ostosmahdollisuudet. Etuvihkosen suurin haaste on saada shoppailijat liikkeelle ja muistamaan passin olemassaolo korttia höylätessä.
DSC_0149DSC_0153DSC_0150Matkalippu ostosmaailmaan

Työmaakoneet mylläävät Tampereen keskustaa kuin myyrä multaa. Siltä kaupunki näyttääkin: siivottomalta ja keskeneräiseltä. Keskustaa ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa viihtyisäksi, mistä kärsivät eniten yrittäjät. Tampere tunnetuksi ry:n julkaisema jokavuotinen etupassi on onneksi pieni porkkana asiakkaille hakeutua sekavaan keskustaan ja hento kannustus yrittäjille jaksaa kaaosta ja sen kurittamaa kassavirtaa.

Kannattava etu palvelee sekä yrittäjää että asiakasta. On tietysti selvää, ettei kukaan voi jakaa puoli-ilmaiseksi myyntiartikkeleitaan ylettömälle määrälle ihmisiä, mutta totta on myös se, että asiakasta ei kiinnosta etu, joka antaa lähinnä lämmintä kättä. Kymmenen prosentin alennus perushintaisesta tuotteesta tuntuu vitsiltä. Kuulostaa epäkiitolliselta, mutta se ei kuitenkaan kieli vinksahtaneesta maailmankuvasta, vaan siitä, että kuluttajalle on ihan oikeasti tarjottava jotakin niin erityistä, että paikalle jaksaa ylipäätään raahautua ja alekupongin kaivaa taskusta.

Tampere tunnetuksi -passi on jaettu kätevästi eri alueiden ja tuotekategorioiden mukaan. Etuvihkossa on huomioitu esimerkiksi Koskikeskus, Tullintori ja Kauppahalli omina alueinaan. Ruoka, viihde, sisustaminen, liikunta ja kauneus rytmittävät passia, joka muuten palvelee myös englanniksi, kun lukemisen aloittaa takakannesta.

Alepassit ajassamme

Hienojen ominaisuuksien jälkeen päästäänkin passin perimmäiseen ongelmaan eli siihen, miten sitä muistaisi hyödyntää ja kuljettaa mukanaan. Tämä on onneksi suureksi osaksi ratkaistavissa sillä, että passin lataa sovelluksena. Sekin pitää sitten kaivaa esiin kassalla. Ei kuulosta kovin suurelta vaivalta, mutta kiire on armoton etuseteleille. Euron tai viidenkymmenen sentin takia ei taskujaan kannata alkaa kaivella, sanoo äkäinen työstä tulija ruuhkaisen ostoskeskuksen jonossa.

Onhan tosin niin, että säästö se on pienikin säästö. Rikastumisoppien isä Roope Ankka teki omaisuutensa yhdestä kolikosta,  ja moni ihan oikea olento on säästänyt omakotitalon verran rahaa selkänahastaan. Mutta sitten on myös nopeutta ja helppoutta hamuava ihmisryhmä, jolle alevihkosten kanssa rämppääminen ei sovi. Keskustapalveluiden käyttämisen tärkein motivaattori pitäisikin olla aito halu elävöittää keskustaa ja tukea sen yrittäjiä. Vaikka alepassien kanssa vehtaaminen voi hidastaa palvelutilannetta, kaksi yhden hinnalla -tarjous on jo onneksi sellainen, että sillä jolkottaa aterioimaan ja asioimaan vähän kauemmaksikin ja päästää irti ainaisista vakipaikoistaan.

Alekupongit korreloivat ajan kanssa kahdella tavalla. Yhtäältä ajan henkeä mukaillen taloudelliset olosuhteet ovat kiristyneet, mikä kannustaa käyttämään passia, mutta toisaalta rahaa on Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Kuka siinä jaksaa vihkoa tai sovellusta räpeltää? Sellainen ihminen, joka rakastaa kotikaupunkiaan sen verran, että käyttää sen palveluita ja heittäytyy uusiin kokemuksiin – passin kannustamana tai ilman.

Hyödynnä ainakin nämä

Tampere tunnetuksi -passi onnistuu kohtuullisen hyvin toteuttamaan etukuponkien perimmäisen idean. Se tarjoaa etuja, joita jaksaa käyttää ja houkuttelee uusiin paikkoihin. Kaikki edut eivät kuulu huippukategoriaan, mutta sen verran meheviä osa niistä on, että viiden euron hinta on pieni summa maksettavaksi kaupungin tukemisesta. Sitä paitsi tänä vuonna mobiilisovelluksen saa maksutta, joten mitätön hintakaan ei voi olla tekosyy passin käyttämättä jättämiselle.

Hyödynnä ainakin nämä tarjoukset:

 • Ravintola Maja/Talo: Tarjoamme pullon talon puna- tai valkoviiniä hintaan 13,90€/pullo, voimassa 1 kerran. Ravintolahinnat huomioon ottaen erittäin edullinen. Houkuttelee ehdottomasti Pyynikintorin laidalle.
 • Tullikamarin Klubi: Tarjoamme kaksi buffet-lounasta yhden hinnalla arkisin klo 11–14. Voimassa 2 kertaa. Kaksi yhden hinnalla on aina järkevä diili.
 • Trattoria: Tarjoamme à la cartelta 2 pastaa yhden hinnalla. Voimassa ma-to, max 4 henkilöä, jatkuva tarjous. Toimii, jos ei ole kasvissyöjä. Skeptikko miettii, kuinka paljon pastojen hinnoissa on ilmaa.
 • Piazza Foodfactory: Tarjoamme kaksi valitsemaasi Delisalaattia yhden hinnalla, voimassa 1 kerran. Mikähän on Delisalaatti? No, kaksi yhden hinnalla houkuttelee.
 • Original Sokos Hotel Ilves: Tarjoamme aamiaisen alennettuun hintaan 8 € / hlö, jatkuva tarjous. Kahdeksan euroa on aika vähän ylellisestä aamupalapöydästä. Tai siitä, että joku muu ylipäätään kattaa aamiaisen valmiiksi nenän eteen.
 • Gastropub Nordic: Tarjoamme kaksi lasia kuohuvaa Proseccoa yhteishintaan 6€, voimassa 1 kerran. Kiva kaverihetki!
 • Irish bar O’Connell’s: Saat 50 % alennusta vapaavalintaisesta ruoka-annoksesta omasta keittiöstämme, voimassa 2 kertaa. O’Connell’sin ruoat ovat rehtiä pubiruokaa, ja ravintola huomioi myös vegaanit.
 • Specsavers Koskikeskus: Ilmainen optikon suorittama kokonaisvaltainen näöntutkimus Passin haltijalle. Voimassa 1 kerran. Nyt, jos koskaan, on aika varata optikkoaika.
 • Sokos, kosmetiikka: Yhdestä normaalihintaisesta tuotteesta 20 % alennus, voimassa 1 kerran. Parikymmentä pinnaa on vähän hammasharjan hinnasta, mutta hajuvesistä puhuttaessa etu on mainio.
 • Valokuvaamo Magio: Passikuva + CV-kuvaus yhteishintaan 45€. Sisältää n. 30 raakakuvaa, joista käsitellään yksi. Voimassa 1 kerran. Työpaikkakilpailun käydessä hurjaksi CV-kuvaan investointi on kannattavaa. Passikin täytyy uusia joka viides vuosi.
 • Minigolf Koulukatu: Tarjoamme ratagolfkierroksen 2 henkilölle yhden aikuisen kierrosmaksun hinnalla, valitulla radalla. Voimassa 1 kerran, ajalla 1.-31.5.2018. Alle kympillä kaksi golfaamaan? Ehdottomasti!

Etutärppilistauksessa on käytetty Tampere tunnetuksi -passin esittelytekstejä. Joka kohdan lopussa on oma kommenttini.

Koitetaan jaksaa tietöiden keskellä! Raha ja kaupunkilaiset on tehty liikkumaan.

Tampere tunnetuksi ry:n tuottaman passin voi hankkia yhdistyksen listaamista paikoista 5 eurolla tai vaihtoehtoisesti etuvihkosen voi ladata maksutta sovelluksena, minkä mahdollistaa Viiden tähden keskusta -kampanja.

Oletko kuullut Tampere tunnetuksi -passista? Jaksatko hyödyntää alekuponkeja?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Onko alekuponkien aika ohi?

 1. Hei, kiitos, kun vinkkasit! En asu Tampereella, mutta se on rakas kaupunki, missä käyn vuosittain useamminkin kuin kerran.

  Onko paljon kaverille kans -tarjouksia, mitä yksinmatkailija hyötyy? Onko passi henkiökohtainen vai voinko jättää ostamani passin vaikka tamperelaisen kestiemäntäni käyttöön?

  Tykkää

 2. Kiva, että oli hyödyllinen teksti! Täältä näkee kaikki edut kätevästi, kun selaa alas päin sivua: http://tamperetunnetuksi.fi/passi/.

  Ruoka- ja juomatarjouksissa on eniten kaksi yhden hinnalla -settejä. Jos syö lihaa ja juo olutta, hyötyy varmasti eniten. Ainakin erikoisoluet korostuvat selvästi.

  Sanoisin, että yksin matkaavalle järkevimpiä tarjouksia ovat pienet ruoka- ja tuotealennukset, vaikka niitä tekstissä vähän kritisoinkin.

  Passi ei ole ainakaan virallisesti henkilökohtainen, vaan se on ihan paperiläpyskä, johon myyjä merkkaa edun käytetyksi, joten mikään ei sitä estä antamasta toiselle. 🙂 Pääasia varmasti, että tulee käyttöön!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.