Seksi-Gunnar turmelee meidät

Nyt varuillaan! Pihlajakadun elegantista vanhasta herrasta on tullut niin irstas, että se tuhoaa katsojankin moraalin. Yleisö hytisee nojatuoleissaan järkyttyneenä.
DSC_0005.JPG”Hävytön strippauskohtaus”, uutisoi Ilta-Sanomat Gunnarin (Raimo Grönberg) raisusta vapaaillasta, jota seurattiin parin jakson verran parhaaseen katseluaikaan saippuasarjassa Salatut elämät. Kuten olettaa saattaa, ainakin uutisen mukaan katsojat ovat järkyttyneitä, minkä myös jutun kommentit vahvistavat.

Katsojien järkyttymisen toistaminen otsikkotasolla on liioiteltua, mutta tottahan rivot kohtaukset jakavat mielipiteitä ja herättävät tunteita. Hyvä niin. Muistisairaan Gunnarin seikkailut strippiklubi Herukassa pureutuvat hyvin aikamme puheenaiheisiin. Kohtausten keskiössä on vanha, irstaaksi heittäytyvä mies, joka linkittyy puheenaiheissa niin seksuaalista ahdistelua käsittelevään Me too -kampanjaan kuin siihen, että eläkeläisten seksuaalisuus on edelleen tabu – ei ainakaan yksi valtakunnan ykköspuheenaiheista.

Harmaa peitto heilumaan

Vaikka Gunnarin maksulliset seksiseikkailut eivät varsinaisesti liity seksuaaliseen ahdisteluun ja Me toon perimmäiseen ideaan, vanha ja irstas mies edustaa mediakuvastossa kampanjan hirviötä, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki vanhat miehet olisivat pervoilijoita tai sitä, että pervoilija olisi aina vanha mies. Gunnarin rietastelu tapahtuu strippiklubilla, jossa rahaa vastaanottaa ammattilainen todennäköisesti aivan omasta tahdostaan, mutta silti taustalla on heiveröiseksi jäävä yritys ottaa kantaa seksuaaliseen häirintään. Se taas liittyy kysymyksiin jokaisen henkilökohtaisista rajoista. Hedelmällisempää olisi käsitellä Gunnarin muistisairauden muuttamaa persoonaa ja sen aiheuttamia epäsovinnaisia tekoja.

Haloo Gunnarin reissusta on joka tapauksessa syntynyt. Jos unohdetaan Me too ja mediakuvaston vanha, irstas mies, Salatuilla elämillä olisi paikka käsitellä lähemmin vanhuusiän seksuaalisuutta muutenkin kuin muistisairauden sävyttämänä. Kauhistuksesta päätellen yleisö ei ole valmis vielä harmaahapsien puuhien tiirailuun, sillä nuorten miesten strippaamisestakaan ei sarjassa noussut samanlaista myrskyä. Ei edes siitä, että keski-ikäinen nainen osti sarjassa seksiä nuorelta Taalasmaan Talelta (Emil Hallberg).

Strippaukseen ja maksullisiin seksuaalipalveluihin liittyvät luonnollisesti ja valitettavasti kysymykset ihmiskaupasta, mutta niitä ei taida olla tarpeen pohtia kuvitteellisen Salkkarit-strippiklubin kohdalla. Tosielämässä on toisin. Itse olenkin katsojana huolissani lähinnä siitä, mitä tapahtui sille arvokkaalle vanhalle Gunnarille (Antti Seppä), joka ryhdikäs hattu päässään ulsteriin pukeutuneena poukkoili naapurustossa ja piti aikuiset tyttärensä ja tomeran avopuoliso-Ullan (Maija-Liisa Peuhu) kurissa sairaudestaan piittaamatta. Mitä sitä mieltään pahottamaan yhdestä railakkaasta illasta, kun kamalampaa materiaalia syljetään ulos muista tuotannoista – puhumattakaan siitä, mitä tapahtuu oikeassa elämässä.

Tarjottimella syystä

Sitä saa, mitä tilaa. Tätähän me katsomme uutisoinnista päätellen. Joku tosin ehdotti nettikeskustelussa, että kaikenlainen rietas materiaali, kuten Salkkarit ja Subilla nähtävä Ina < 3 porno -ohjelma, pitäisi korvata lempääläläisen helluntaiseurakunnan raamattupiirin televisiotaltioinnilla. Noin niin kuin esimerkiksi kuulemma. Niin ei tapahdu, koska ainakin raamattupiirin televisioversiosta puuttuisi seksi ja riemukas dialogi. Seksi-Gunnar turmeleekin vain ne, joiden maailmankatsomus on niin kapea, ettei se kestä yhtä hömelösti kuvattua muistisairautta ja käsistä lähtenyttä baari-iltaa.

Käsikirjoitusryhmän kynät sauhuavat jo, kun järkytystä kuvaavat uutiset kasvattavat liekkejä. Seuraavaksi kirjoitustiimin kynän terästä voisi tosin lähteä aiempaa monipuolisempaa muistisairauden käsittelyä, joka ei jäisi aina niin kutkuttavan jännittävien seksiseikkailuiden varjoon. Muistisairauden varjoon jäävät nimittäin aina lopulta sekä sairastunut että omaiset. Siinä eivät stringit ja punaiset puuhkat paljon lohduta.

Minkälaiset elokuva- ja sarjakohtaukset järkyttävät sinua oikeasti? Järkyttääkö televisio- ja nettiaikakaudella enää mikään?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.