Emäntä, akka ja hallitus

Miltä kuulostaisi 8. maaliskuuta juhlittava emännänpäivä? Pitäisikö kohottaa malja kenties hallitukselle? Vai sittenkin paremmalle puoliskolle?
DSC_0006 (2)DSC_0009 (2)DSC_0008 (2)En tiedä, kumpi on pahempi: kulunut, ei mitään tarkoittava sanonta, jonka mukaan rakkaalla lapsella on monta nimeä vai se, että myös puolisosta puhuttaessa voi käyttää niin monia nimityksiä, että ihan vain naistenpäivä tuntuu jopa vapauttavalta.

Emäntä, akka, muija, ämmä, hallitus, avokki, vaimo, parempi puolisko, puoliso, kumppani, nainen, eukko ja naisystävä kertovat elämästä omasta näkökulmastaan. Monet nimitykset heijastavat historiaa, mutta eivät valitettavasti ole jääneet sinne. Edelleen on olemassa koteja, joissa mies, toki perheenpää, varmistaa hallitukselta ostopäätöksensä, ihmettelee, jos muija on taas jättänyt jotakin tekemättä ja emäntä kieltänyt kaiken kivan.

Kielenkäyttö on monimutkaista, sillä sen konventiot vaihtelevat ryhmittäin. Ei kai se väärin ole, jos joku haluaa itseään kutsuttavan hallitukseksi tai ämmäksi. Jos haluaa. En toki ole niin naiivi, että haluaisin kaikkien vahvojen ilmaisujen katoavan. En tietenkään! Sitä paitsi on ihan eri asia kutsua yhteisillä pelisäännöillä läheisiä ystäviään eukoiksi tai luuskiksi kuin kuunnella, kuinka riitatilanteessa kutsutaan toista ikävällä nimityksellä.

Ajan hengen muutos näkyy tietenkin kielessä ja siten nimityksissä. Empiiristen havaintojeni perusteella juuri kukaan ei halua itseään kutsuttavan enää emännäksi, mutta toisaalta ymmärrän, että ennen vanhaan – mitä se sitten tarkoittaakaan – emäntä oli ikään kuin ammatti: maatalon emäntä, suuren kotiyksikön emäntä. Se, että pääsi naimisiin, saattoi olla saavutus ja emäntä siten haluttu titteli. Niin ikään avioliittoon viittaava miehen kylkiluu -ajattelu näyttää myös kadonneen, jos havaintoihini on uskominen. Miehen sukunimestä väännettävä nimitys, esimerkiksi Lehtiskä, -ska- tai -skä-päätettä käyttämällä ihannoi avioliittoa ja korostaa sitä, että nainen on osa miestä, näin kärjistetysti.

Tätä tekstiä on ollut vaikea kirjoittaa ensinnäkin siksi, ettei avioliitto ole vain miehen ja naisen välinen instituutio ja toiseksi siksi, ettei ole olemassa vain miehiä ja naisia, mutta johonkin näkökulma on vedettävä, kun kirjoitetaan muutaman sadan sanan voimalla. Saman ongelman eteen ovat joutuneet myös yritykset, jotka ovat selvinneet tilanteesta vaihtelevalla menestyksellä.

Naistenpäivää edeltävinä päivinä sosiaalinen media on ollut pullollaan yritysten tarjouskampanjoita ja arvontoja leiditeemalla. Yhtä kampanjaa tekevä ystäväni pohti, miten kunnioittaa naistenpäivän teema-arvonnassa sukupuolineutraaliutta. Hän päätyi kirjoittamaan, ettei arvontaan osallistuakseen tarvitse olla nainen. Niin yksinkertaista se on! Kovin myyvältä, kun ei kuulosta se, että arvontaan voisivat osallistua ihmiset. Erikoista naistenpäiväkampanjoissa on yleisesti ollut se, että niissä on oikeasti tarjottu alennuksia vain naisille, mikä sotii tasa-arvoa vastaan. Jokaisen omassa harkinnassa on se, pahoittaako asiasta mielensä, mutta lain mukaan erikoishinnotteluita ei saa rajata koskemaan vain tiettyä ihmisryhmää.

Kaikesta ei kuitenkaan voi valittaa. Ei edes siitä, että on naistenpäiviä, miestenpäiviä ja päiviä. Valittamiseen kuluva energia kannattaisi enemmin suunnata kielenkäytön tapoihin, sillä kieli muokkaa maailmaa. Naistenpäivä ei tuhoa tai edistä tasa-arvoa, mutta ihmiset ovat epätasa-arvoisia niin kauan kuin kanssatallaajista käytetään valtasuhteita ilmaisevia nimityksiä.

Elämä on loppujen lopuksi aika yksinkertaista: toisesta ihmisestä voi puhua kauniisti.

Millä nimellä kutsut puolisoasi? Onko naistenpäivä turha jäänne menneisyydestä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.