Rasvaista ja kotimaista – siksi niin hyvää

Vapiskaa pakastealtailla! Kotimainen Apetit on tehnyt syntisen hyvän ja rasvaa tihkuvan Kasvisjauhispizzan, joka on mahdollisesti ensimmäinen pakastepizzaperinteitä onnistuneesti kunnioittava vegaanilätty.
DSC_0030DSC_0032DSC_0034Elementtitalo, kermanvärinen jääkaappi ja ensimmäiset markkinoille tulleet pakastepizzat. Mikä ihana pikaeväs nuorelle ja vähän kielletty herkku aikuiselle! Suomessa pakastepizzoja alettiin syödä toden teolla vuonna 1997, kun Dr. Oetkerin Ristorante saapui markkinoille. Pari vuotta ennen Ristorante-lanseerausta silloinen Lännen Tehtaat Oy, nykyinen Apetit Oy, oli kuitenkin ostanut Ingmanilta Apetit-brändin, jonka pakastepizzat ovat loikoilleet kauppojen kylmäaltaissa jo parikymmentä vuotta. Vaikka Dr. Oetkerin Ristorante-sarjan pizzoja myydään miljoonia vuodessa (2016), on Apetitilla sellainen kasvisässä pakastealtaassa, että muiden brändien kannattaa pohtia, miten sujahtaa sulavasti ja maukkaasti mukaan vegaanihuumaan.

Mikä ihmeen Kasvisjauhis?

Minä en suosi pakasteita, mutta ei kai yksi testipizza ruokavaliota kaada. Toinen epäilyksenkohteeni on lihankorvikekasvivalmisteet, kuten Härkis, nyhtökaura ja Apetitin lätyn päätähti Kasvisjauhis. Se tosin täytyy myöntää, että pizzoissa ne toimivat laittoman hyvin suutuntuman ansiosta. Pizzaa ei myöskään tule syötyä ylettömiä määriä, kun siinä on oikeasti täyttäviä aineksia. Vehnäletun päälle ripotellut sipulisuikaleet eivät nälkää kauaa pidä.

Apetitin Kasvisjauhis on herneproteiinia, jota myydään samalla nimellä myös nugetteina, pyöryköinä ja pihveinä niin pakasteessa kuin kylmähyllyissä kaupoissa. Kokemukseni Kasvisjauhiksesta eivät ole kovin ruusuiset, mutta pakastepizzassa se maistuu erinomaisesti rouheena. Kasvisjauhispizza näyttääkin erehdyttävän paljon jauhelihapizzalta, mikä lienee tarkoituskin.

Apetit Kasvisjauhis sujahtaa ostoskoriin näistä syistä:

 • Pizza on visuaalisesti kaunis niin pakastettuna kuin paistettuna. Kookosöljystä tehty juusto sulaa miellyttävästi eikä maistu miltään, mikä on vain positiivista. Pizzajuusto tosin sisältää väriin vaikuttavan E-aineen (E160b).
 • Pohja jää hyvällä tavalla aavistuksen löysäksi. Pakastepizzan ei kuulu olla rouskuva kalikka. Pohjassa on käytetty nostatusainetta (E500).
 • Maku on erittäin rasvainen ja muistuttaa hyvin paljon jauhelihaversiota ilman lihan sivumakua. Makumaailma sopii hyvin pakastepizzaan.
 • Sokeria pizzassa on 2,60 grammaa. Ei kovin paha määrä pakastepizzalle. Tämä tosin selittyy rasvan määrällä. Kun rasvaa on paljon, on sokeria yleensä vähemmän.
 • Kasvisjauhispizzan hinta vaihtelee melko paljon kaupoissa. Suuresta K-Supermarketista pizzan voi ostaa hintaan 2,79 euroa. Erikoistarjouksella Kuninkaankulma tarjoaa kaksi Kasvisjauhispizzaa vitosella. Pienessä lähimarketissa pizza maksaa 3,60 euroa. Ei siis aivan Lidlin alle kaksi euroa maksavan vegaanipizzan tasoa, mutta halpa silti.
 • Apetit Kasvisjauhis-pizza on valmistettu Suomessa. Eettiseen ruokavalioon kuuluuvat lähituotteet ja kotimaisuus.

Kehitettävää:

 • Ei rasvaista makua ilman rasvaa. Rasvaa Kasvisjauhispizzassa on 13 grammaa. Se on paljon. Pakastepizza ei ole jokapäiväinen ape, joten rasvan määrälle on pakko viitata kintaalla. Kun herkutteluun lähtee, täytyy se tehdä ilman huonoa omatuntoa.
 • Kasvisjauhis nimenä ei ole kovin myyvä. Kasvisjauhis-nimi ei kerro sitä, että tuote sisältää herneproteiiniä, vaikka se toki tuoteselosteessa todetaan. Nimi on lapsenomainen eikä houkuttele suunnittelemaan reseptejä. Lapset tosin saattavat Kasvisjauhiksesta pitää niin tuotteena kuin makuna.
 • Tuoteperhe kaipaa makuvariaatioita. Pelkkä rasvainen lihankorvike ei kanna kauas. Minkälainen voisi olla Kasvisjauhispizzan sisar?

Kiinnostavatko Apetit-tuotteet? Minkälaisia ajatuksia pizzasta tai Kasvisjauhis-tuotteista ylipäätään on herännyt?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

3 thoughts on “Rasvaista ja kotimaista – siksi niin hyvää

 1. Omaan makuuni tuo oli liian suolainen, vaikka en yleensä suolasta valitakaan – päinvastoin! Kuitenkin muita kasvisjauhis tuotteita on pakkasessa aina pahan päivän varalle, niissä on hinta ihan suhteellisen kiva (kuten kyllä tässä pizzassakin) ja maistuu myös sekasyöjälle, näin ei kaikkien tuotteiden kohdalla ole. Onneksi Apetit on tullut oikein vauhdilla näille vege markkinoille todella loppuun viedyillä tuotteillaan, osa merkeistä on tullut markkinarako maun sijaan edellä. Ostaisin kyllä tuon pizzan uudestaankin kuitenkin!

  Tykkää

 2. Totta, unohdin mainita suolaisesta mausta. Onneksi pizza ei ole kovin suuri, joten mitään ähkyä se ei ruoan määrällä saa aikaan. Rasva ja suola tosin jättävät jälkeensä todella tuhdin olon pitkäksi aikaa, vaikka vatsa ei täydeltä tunnukaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.