Valejuustojen tiellä: vegaaninen mac and cheese

Pehmeän, kermaisen ja suolaisen kaipuun iskiessä voi surauttaa pähkinät mausteineen tasaiseksi massaksi ja heittäytyä jenkkityyliin mac ’n’ cheesen överiin makumaailmaan. Tai sitten tehdä ihan vain kiltisti kotikutoisen lasagnen.
DSC_0013DSC_0014 (3)

Vegaaninen juustokastike

noin neljä annosta tai yhteen lasagneen

yksi punainen paprika paahdettuna ja kuorittuna | 3 rkl ravintohiivahiutaleita | 2,5 dl kasvislientä tai itse maustettua vettä | suurustamiseen 2 rkl jauhoja ja 2 rkl vettä
1 rkl dijon-sinappia | 0,5 tl paprikajauhetta | 0,5 tl kurkumaa |
0,5 tl suolaa |1 rkl tomaattipyreetä | 100 g cashewpähkinöitä liotettuina yön yli tai pikaisesti keitettyinä | 1 tl chilijauhetta | 1 tl valkosipulijauhetta | kaksi valkosipulinkynttä | yksi iso sipuli pilkottuna

Huh, mikä ainesosaluettelo! Ei kuitenkaan hätää. Järkevillä esivalmisteluilla kastike valmistuu yllättävän nopeasti.

Alkuperäinen resepti on poimittu Tasty-Youtube-ruokasivuston ohjeesta, johon on ympätty lapsille sopivia vegaaniaterioita. Ymmärrän aivan täysin, miksi vegaaninen mac ’n’ cheese on otettu pätkään mukaan, sillä vauvanruoaltahan lopputulos sitten maistuu ja tuntuu, vaikka reseptiä muuntaisikin alkuperäistä tujummaksi.

Juustokastikkeen maku tosin on yllättävän aito, vaikka eihän tällaisen juustoa iät ja ajat karttaneen ruokahipin mielipide varmasti paljon paina. Joka tapauksessa makumielleyhtymät olivat sen verran voimakkaita, että kastikkeen lusikoiminen makaronimössön kanssa teki tiukkaa.

Sitten tuli salamanisku – ja keksin, mihin kastiketta voi käyttää. Niinkin mielenkiintoiseen arkiruokaan kuin lasagneen nimittäin! Vegaanilasagnet kärsivät yleensä kuivuudesta tai siitä, etteivät ne oikein maistu kuin tomaatilta, jos mielii välttää kaiken maailman kasvirasvavalmisteita.

Valmiina surauttamaan samettinen valejuustokastike?

1. Laita edellisenä iltana cashewpähkinät kylmään veteen pehmenemään. Vaihe on sikäli tarpeeton, että cashewpähkinät voi aivan hyvin myös keittää, jolloin niistä tulee yhtä pehmeitä ja helposti käsiteltäviä. Keittäminen vie puolisen tuntia, eikä pähkinöitä tarvitse edes valvoa.
2. Kuullota pilkottu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet.
3. Paahda yksi punainen paprika lohkoina uunin keskitasolla 225 asteessa. Paahto on valmis, kun kuori on hieman tummunut ja kupruinen. Revi tummunut kuori irti.
4. Laita cashewpähkinät, sipulit ja paprika kulhoon, ja mittaa mukaan mausteet: ravintohiivahiutaleet, tomaattipyree, kurkuma, suola, paprika, sinappi, valkosipulijauhe ja chilijauhe. Lisää mukaan kasvisliemi.
5. Surauta seos tasaiseksi joko monitoimikoneessa tai sauvasekottimella työstäen. Sauvasekottimella soseuttaminen kestää aavistuksen pidempään, mutta samettisen lopputuloksen saamiseksi kannattaa huristella kaikessa rauhassa, kunnes koostumus on kasvissosekeittomaisen pehmeä.
6. Sekoita vehnäjauhot ja vesitilkka keskenään.
7. Kaada kasvissose kattilaan ja kiehauta pikaisesti. Kaada vehnäjauhoseos nauhana soseen joukkoon, ja sekoita, kunnes kastike paksuuntuu.
8. Jos haluaa tehdä vegaanista mac ’n’ cheesiä, voi kastikkeen joukkoon kaataa suoraan keitetyt makaronit. Muutoin jatkokäsittelyosoite jäähdytyksen jälkeen on ilmatiivis rasia.

Mihin muuhun vegaanista juustokastiketta voisi käyttää? Suositko ennemmin täysin kasviksista tehtyjä tuorekastikkeita vai luotatko kasvirasvasta tehtyihin maitotuotteiden korvikkeisiin?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Valejuustojen tiellä: vegaaninen mac and cheese

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.