Oksalla ylimmällä tarjoillaan perushyvää ruokaa moneen makuun

Elämä on usein kiljuvaa nälkää, kurakelejä ja liian pitkäksi venyneitä ostosreissuja. Niihin hetkiin on suunniteltu Osuusravintola Oksa, joka ei motkota turhista tai kiukuttele takaisin, mutta ei myöskään tarjoa pyörryttävää gourmet-matkaa. Kuka sellaista aina jaksaisikaan!
DSC_0012 (3)DSC_0004 (4)DSC_0013 (2)DSC_0015 (4)DSC_0014 (4)DSC_0006 (2)Osuusravintola Oksa on pirkanmaalainen konsepti, joka on käytössä maakunnan Prismoissa. Testiruokailun kohteena oleva Kangasalan Prisman Oksa kokoaa yhteen kahvilan, Hesburgerin, noutapöydän, artesanpizzat, pastan ja wokit.

Minulla on aina ollut erityinen suhde Prismaan. Kasvoin kauppamöhkäleen vieressä, tein siellä ensimmäiset itsenäiset ostokseni ja kokeilin ensi kerran myös euroilla maksamista. Se vasta oli jännittävää, kun oli juuri päässyt markkojen makuun! Vaikkei Prisma olekaan ollut enää vuosiin lähikauppani, on ollut hieno huomata vieraillessani vanhemmillani ostosympäristön kehittyminen. Ajan puraisema kahvila ja pikkuruinen Hesburger ovat vaihtuneet valtavaan ja valoisaan ravintolaan, joka on jopa ihan tyylikäs vienosta kolkkoudesta huolimatta.

Pirkanmaan Oksa assosioi välittömästi Kesäpäivä Kangasalla -lauluun, josta oletan nimi-inspiraation tulevan, ellei Oksa sitten ole osuusravintola-ajatuksen pohjalta muotoiltu nimi. Oksateema näkyy kuitenkin hienosti ravintolan loosseja jakavissa metallipylväissä, mikä saa kokonaisuuden tuntumaan eheältä ja harkitulta. Niin harkitulta kuin hypermarketin multiravintolakokonaisuus voi tuntua.

Paikallisuuden – ainakin näennäinen – korostaminen sopii hyvin siihen, että lähiruoka on kiistatta muotia niin kuin pitääkin. Tosin siitä voi olla montaa mieltä, kuinka lähituotettua Oksan antimet ovat. Ehkäpä Oksan anti paikallisuudelle onkin se, että ravintolakokonaisuus muistuttaa, ettei aina tarvitse lähteä herkuttelemaan kauas, vaan hyvää saa myös läheltä arjen keskellä.

Vähän parempi peruslounas

Lounastan Oksassa arkitorstaina alkuiltapäivästä. Paikassa on kolme kassaa: yksi kahvilalinjastolla, toinen Hesburgerin edessä ja kolmas noutopöydän vieressä. Torstaiaamupäivä on Oksassa varsin kiireinen, ja kaikkia kassoja hoitaa yksi ilmeisen kiireinen ja stressaantunut työntekijä. Jonoa kertyy, ja myyjä yrittää epätoivoisesti hälyttää kiireapua radiopuhelimellaan. Ruoan tilaamisessa kestää, mikä ei aivan sovi hektiseen markettiympäristöön.

Osuusravintolaa ei voi kehua erityisestä erityisruokavalioiden huomioimisesta, mutta jokaiselle jotakin -filosofia näyttää toimivan, sillä pastan, pizzan ja wokin laajat täytevaihtoehdot mahdollistavat ruokailun lähes kaikille. Ihan täysin ei käy ilmi, miksi pizza on nimenomaan artesanpizza, mutta hyvältä keittiöstä saapuvat lätyt näyttävät. Pizzan pöytään kuljettava työntekijä tiedustelee myös, saako pizzan päälle rouhia pippuria. Pastat ja wokit valmistuvat ruokailijoiden silmien edessä, ja ne noudetaan itse kutsuttaessa. Ihanan eurooppalaista ja välitöntä!

Tilaan omavalintaisen wokin tofulla, punasipulilla ja soija-seesami-limekastikkeella. Wokin hinta on 9,70 euroa täytteistä riippumatta. Hinta sisältää myös leipäpöydän ja makuvedet. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen Oksa-lounaani, joten tiedän, että yleensä leipäpöydässä on tarjolla punajuurihummusta, mutta ilmeisesti suosio ei ole ollut kovin suuri, sillä nyt tarjolla on vain peruslevitteitä.

Noudan wokkini kuuliaisesti huudettaessa. Rucolalla koristeltu annos on vielä pöydässäkin niin kuumaa, että siitä nousee kameran linssin sumentavaa höyryä, joten tovin saa odottaa, että ruokailu pääsee käyntiin. Wokin nuudelit ovat hyvin tavallisia ja melko mauttomia, mutta suutuntuma on miellyttävä. Näin on myös tofun kohdalla, sillä annokseen on kasattu runsaasti maustamatonta, kevyesti paistettua tofua. Ei mitään tajunnan räjäyttävää, mutta täyttävää ja puhdasta. Suurin kiitos wokin mausta kuuluu paistetulle punasipulille, sillä ikävä kyllä soija-seesami-limekastikkeen maku hukkuu wokkiin, mikä johtunee siitä, että soijaa ei ole nimeksikään. Sen näkee jo väristä.

Gourmet on melko ylellinen sana enkä käyttäisi sitä Oksasta puhuttaessa, mutta toisaalta voihan sen ajatella myös suhteellisena käsitteenä. Oksa on ehdottomasti markettitason gourmet-ruokaa, ainakin keskivertoa lounasta parempaa. Illallispaikaksi osuusravintolasta ei ole aukioloaikojenkaan puitteissa, mutta helppo tapaamispaikka se on kaikenikäisille. Ei haittaa, jos vähän mölisee, sillä korkeaan halliin mahtuu melua. Ja tietysti supistuja salaisuuksia.

Elämyksien tiellä

Oksa on osoitus siitä, että ostospaikkakilpailussa on otettava kovat aseet käyttöön. Jättimarkettikaan ei voi tuudittautua siihen, että vihreät korit vetävät itsestään ostajat hyllyjen väliin. Elämyksiä ihannoiva aika edellyttää, että shoppailija saa elintarvikehankintojen lisäksi tyydytettyä muutkin arkitarpeensa. Akuutti nälkä ei odota kotiovelle saakka eikä nykynälkää sammuteta millä tahansa käntyllä. Niitä hetkiä varten ovat pastat, wokit ja artesanpizzat.

Jokaiselle jotakin -ajattelu johtaa monesti siihen, että tarjolla on niin paljon kaikkea, että kokonaisuus kärsii. Oksaa ratkaisusta ei voi syyttää, sillä hypermarkettiympäristössä on palveltava kaikkia, ja tällöin enemmän on parempi. Sitä paitsi olisi kurjaa ajatella, että helppous tai monipuolisuus olisi pahe. Se ei ehkä ole jokaisen kulinaristin valinta, mutta koska elämä on onnen lisäksi kokoelma hetkiä, kun tekee mieli paiskata ostoskori maahan ja heittäytyä leipäosaston hyllyjen väliin sikiöasentoon, on ihan hyvä, että siitä noustessa edessä avautuu Oksa.

Oletko jo tutustunut Oksaan? Mitä syöt siellä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Oksalla ylimmällä tarjoillaan perushyvää ruokaa moneen makuun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.