Walburgan muistoa ja työläisten oikeuksia kunnioittaen

Ensimmäinen merkki lähenevästä arkivapaasta ilmaantui lähikauppaan jo pari viikkoa sitten. Kammottavan ruma ja yksinkertaisesti täysin tyylitön, ohuen kepin varassa nököttävä glitterpallo oli aseteltu kaupan ovelle aivan tulppaanien viereen. Sitten tulivatkin jo tippaleivät, simat, serpentiinit ja hodariohjeet asiakasomistajalehtien sivuille. Kuinka kekseliästä joka vuosi!
DSC_0079.JPGKuva ajalta, jolloin ylioppilaslakilla oli arvoa, Ufoshot maistui hyvältä ja Koskenrannassa jaksoi istua. Siitä on onneksi kauan! Eikä siellä muuten muisteltu Walburgaa tai työväkeä.

Vappuhumun valtaamasta katukuvasta ei käy ilmi, että pidot ovat itse asiassa käynnissä Walburgan pyhimykseksi julistamisen vuoksi. Enpä tiennyt, kuinka kova luu Walburga-neiti olikaan. Vuoden 710 tienoilla syntynyt Walburga asui kaksoisluostarissa, ja siirtyi lopulta koko luostarin johtoon, mikä lienee poikkeuksellista ajan hengen huomioiden, sillä luostarissa toimi tietysti myös munkkiveljestö. Päästivät oikein naisen puikkoihin! Walburga tunnettiin erityisesti järkevästä ja arvokkaasta johtamistavastaan. Kaikkien ihmetekojensa lisäksi siis, mutta ne eivät taida olla enää tämän vuosituhannen vappujuhlinnassa kovin merkityksellisiä. Pyhimys hänestä tuli vuonna 1. toukokuuta 870.

Voinee olettaa, etteivät tyhjät pullot, maahan pudonneet serpentiinit ja puihin kiinni jääneet karkulaisilmapallot ole Walburgan ansiota tai syytä. Ihminen on taipuvainen hurvittelemaan, olipa pyhimyksiä olemassa tai ei. Huville rajat asettaa työ. Mitä jos aikamme tulitikkutehtaalla ei voisikaan sammuttaa koneita, lähteä kotiin ja poiketa vappusimalla? Koska onneksi asiat ovat nyt toisin kuin menneillä vuosisadoilla, on 1. toukokuuta varattu muullekin kuin mahtavalle Walburgalle. Nimittäin työväelle, meille.

Työväen vappujuhlien iskulause oli pitkään ”kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia virkistystä, kahdeksan tuntia lepoa”, jolla kampanjoitiin kurjia työolosuhteita ja -ehtoja vastaan. Jostakin syystä kenellekään ei ollut tullut mieleen, ettei ihmisiä voi laittaa raatamaan aamusta iltaan, mutta onneksi lopulta vappumarssislogan muuttui todeksi. Pitää siis olla tyytyväinen ainakin siihen, että nykyajan vappu on enimmäkseen kevään juhlaa, puistoissa juopottelua ja verkkolehtien nakkipakettiarvioita, joissa ei tosin edelleenkään voi olla yhtäkään kasvisnakkilaatua mukana.

Kehystipä vapun merkityksen miten tahansa, juhlan pääsanoma lienee se, ettei mikään ole itsestäänselvää. Ei varsinkaan ennen ole ollut. Pikkuruinen työväen oikeustaistelija minussa toivoisi niin kovasti, että joku muistaisi vappuna juhlan perimmäistä syytä sen verran, että pysähtyisi miettimään, kuinka pitkälle on päästy ja mihin – kenties huolestuttavaan – suuntaan kehitys on menossa. Vaan eipä sillä taida olla väliä, ajattelin, kun eräänä vappuaattona teekkari istui kyykkypaskalla ikkunani alla.

Loppukaneetti on tositapahtuma vuodelta 2016. Kakkija myös oksensi samalla. Minä laitoin luurit päähäni, kirjoitin lisää ja mietin, että on jollakin oikeasti otsaa – anteeksi suolta – kurauttaa Tampereen keskustan toiseksi vilkkaimman kadun varteen.

Riemukasta vappua! Ajatteletko vappuna juhlan merkitystä? Mitä vappuperinteisiisi kuuluu?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Walburgan muistoa ja työläisten oikeuksia kunnioittaen

  1. Heh, en onneksi itsekään vietä vappua nyyhkyttelemässä vapun sanoman unholaan jäämistä. Ja pitäähän elämässä juhlia! Riittää kai aika pitkälle, että trendisanalla sanoen tiedostaa asioita. Serpentiinillä koristelin itsekin sekä työpisteeni että kotini. Simaa maistoin, mutta ei se vieläkään hyvää ollut! Riemukasta vappua sinne! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.