Vegaaninen pitaleipä edullisesti ja nopeasti – Vegemin vai Vönerin kera?

Pitaleivät pelastavat nälkäkuolemalta ja vieraiden yllätyshyökkäyksiltä, vaikka itse asiassa nykyään yhdenkään visiitin ei pitäisi olla yllätys nykyteknologian ansiosta. Päivän raadannan jälkeistä kiljuvaa nälkää se ei ole onnistunut poistamaan. Sen tietävät myös puolivalmiiden tuotteiden tekijät.
DSC_0030 (3)DSC_0026 (2)Kuvittele valkoinen keittiö, jonka kaapinovien päällä roikkuu huolettomasti pellavaisia pyyhkeitä. Keskellä huonetta on suuri saareke, jonka päälle on aseteltu harkitusti lasiset maustepurkit ja niiden viereen upeasti rönsyilevät yrttiruukut, ehkä myös jokin täydessä loistossaan kukkiva amppeli. Saarekkeeseen upotetussa uunissa muhii ihana, tunteja lämmössä kohotettu taikina, josta tehtyjen täydellisen kuohkeiden leipien äärelle illaksi kutsutut vieraat kerääntyvät.

Mutta. Kenellä on aikaa antaa uunin hyväillä minkäänlaista apetta tuntien ajan? Ei ainakaan sellaisella, jolla ei ole sitä ihanaa saareketta, pellavapyyhkeitä ja yrttiruukkuja. Siksi kaupassa myydään paisto- ja puolivalmiita tuotteita. Ne auttavat etenkin silloin, kun täytyy ruokkia enemmän kuin kahden hengen talouden kaksi nälkäistä puurtajaa. Oikeasti myös silloin, kun on ihan pakko saada jotakin herkullista, helppoa ja nopeaa. Vähän kiellettyä ja rasvaista, arkeen sopivaa arjesta vieraantunutta ruokaa.

Pikaherkkusuosikkini on aivan ehdottomasti pitaleipä, vegaanisena tietysti. Pitaleivät eivät toki millään tavalla kuljeta mielikuvissa kauniin vaalean keittiön eleganssiin, mutta parempi kai muutenkin pysytellä todellisuudessa. Jonkinlaista luksusta niihin tosin saa seitankebabilla, joka vuosien odotusten jälkeen todella onnistuu tuomaan kasvissyöjälle ja vegaanille jotakin uutta keittiöön. Kilohintakin kieppuu sen verran korkealla, että voinee puhua ainakin laadusta.

Markettihyllyjen kätevimmät tuotteet täytetyn pitaleivän valmistamiseen:

Pirkan paistovalmiit pitaleivät 6 kpl (n. 1 €)
Auran vegaaninen chilimajoneesi (n. 2,60 €)
Vöner-lastut 200 g tai Vegem-seitankebab 200g (n. 3,70 €)
Jäävuorisalaattia ja punasipulia

Vegemin seitankebab valmistetaan Ylöjärvellä, joten tamperelainen voi hyvällä omalla tunnolla herkutella lähiruoalla. Vegemiä myydään purkitettuna 200 gramman rasioissa marketeissa vajalla neljällä eurolla, mutta K-Supermarket Kuninkaankulmasta sitä saa ostaa 16,95 euron kilohintaan, joka ainakin toukokuun loppupuolella oli alennettu tarjouksen varjolla 12,95 euroon. Vöner taas on kotoisin pääkaupunkiseudulta, ja Pirkanmaalla sitä saa Vegemin tapaan 200 gramman tiiviissä muovipakkauksessa vajaan neljän euron hintaan.

Haluaisin sanoa liputtavani Vegemin puolesta jo ihan lähiruoan vuoksi, mutta jokin Vönerin nahkaisessa rakenteessa on hurmannut minut. Vegemin rakenne muistuttaa mielestäni enemmän pizzerioista saatavaa kebablihaa, kun taas Vöner imitoi pakastekebablastuja kiitettävästi. Kotioloissa Vöneristä saa käsiteltyä herkullisemman, mutta ravintolassa valmistettuna Vegem vienee pidemmän korren.

Koska on jo todettu, että kesäpäivien autuas keittiöeleganssi on täysin tavoittamattomissa, kannattaa pitaleivän kuoriksi valita Pirkan paistovalmiit kolmessa minuutissa kypsyvät pitaleivät, joita saa eurolla kuusi. Kompensoi mukavasti seitankebabin hintaa. Ja koska terveyttä ei kannata pohtia ihan joka päivä, voi huoletta töräyttää perään vielä Auran vegaanista chilimajoneesia, joka on hävyttömän hyvä vegemajoneesi.

Huomenna syödään taas linssejä. Keittiössä, jonka parketti on nähnyt parhaat päivänsä. Keittiössä, jossa yksikään yrttiruukku ei ole selvinnyt hengissä.

Kuulutko Vegem- vai Vöner-leiriin?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.