Paljasta Tampere: Onkiniemi

Särkänniemen takana sijaitseva Onkiniemi näyttää yhtä aikaa sekä epäsuomalaiselta että peritamperelaiselta. Alue on kuin kansallismaalauksen romanttinen maisema, jolla voisi rahastaa turisteja, mutta toisaalta ympäristö vaikuttaa huolettomalta, piilotetulta rantakylältä, jonka talojen parvekkeelta auringonlaskun näkee joka ilta.
DSC_0034 (2)DSC_0060DSC_0050DSC_0059DSC_0072Onkiniemi hellii kaukomaiden ja kotikaupungin turisteja

Onkiniemi on onnistunut pysymään siistinä ja rauhallisena, vaikka viereisellä tehdasalueella rymytään ja suojaisa sijainti takaisi otollisen maaperän kurjille kolttosille. On käsittämätöntä, miten jotkut haluavat vahingoittaa ympäristöä ja sutata uimakopit, laiturit ja pienet rakennukset. Onkiniemessä rauha on säilynyt, mikä lienee rannan välittömässä läheisyydessä sijaitsevien rivitalojen ansiota. Tampereen historia näkyy kauniisti rannan vieressä alkavassa metsässä sijaitsevissa tehdasrakennuksissa, joissa tosin nykyään soi punk ja kuuluu erikoista metelöintiä. Se tosin taitaa kuulua suureen kaupunkiin, halusi tai ei.

Harvassa paikassa näkee yhtä paljon järvellä siintävää horisonttia kuin Onkiniemessä. Maisemalla voisi tehdä rahaa – paljon. Veikkaan, että maailman metropoleissa asuvat, saasteista ilmaa hengittävät neonvaloihin turtuneet cityihmiset luopuisivat Muumi-matkamuistoistaankin vain nähdäkseen jotakin näin puhdasta, kaunista ja rauhallista. Turvallisesti lähellä kaupunkia.

Huomionarvoista on myös se, että rantaan on jätetty runsaasti paljasta kalliota, joilla auringonlaskua ja liplattavia laineita voi tiirailla rauhassa. Edes lokit eivät ole ehtineet kurautella tummaa silopintaa istumiskelvottomiksi. Kallioalueita on sen verran paljon, että vapaa paikka löytynee lähes aina, kun Onkiniemeen halajaa luontoretkelle. Kaupunkilainen taitaa tosin olla vieraantunut luonnosta, jos kokee suureksi seikkailuksi retken niemeen, jonka vieressä huristaa yksi kaupungin isoimmista teistä.

Niemenkärjestä pilkistävä Näsinneula pitää huolen siitä, ettei kaupunkiretkeilijä unohda juuriaan. Voi ainoastaan olla kiitollinen siitä, kuinka monimuotoinen sisämaakaupunki Tampere on!

Mikä Tampereen kaupunginosista näyttää mielestäsi vähiten suomalaiselta?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.