Avaako tekstin vilauttaminen proosajumin?

Minä olen kirjoittamisen ammattilainen, mutta prosaistiksi en voi itseäni vielä nimittää. En ainakaan ehtymättömäksi kaunokirjailijaksi, joka pystyisi sylkemään hengästymättä fiktiota. En ainakaan vielä, sillä nyt olen jumissa, juuttunut luomaani miljööseen pääsemättä eteenpäin.
DSC_0009 (6).JPGKaikki luisti aluksi kuin elokuvassa, jossa viime vuosisadan puolivälissä elänyt kirjailija naputtaa kurjuudesta rikkauksiin hänet yllättäen nostavaa menestysteostaan. Kuului kirjoituskoneen naputusta, sivuja syntyi pinoittain unettomien ja innon täyttämien öiden jälkeen. Vauhdin ja itsetyytyväisyyden kasvaessa jokin minussa meni lukkoon. Käsikirjoitus on solmussa ja voimat sen loppuun saattamiseen kadonneet kevätsateiden mukana.

Lukon avaimia etsiessäni uskaltaudun antamaan esimakua minun rakkaastani Kolmesta. Vilautus on lyhyt kohtaus aamubussista, jossa päähenkilö matkustaa.

Ote Kolme-käsikirjoituksen toisesta luvusta

Maanantai saapuu taas liian aikaisin, niin kuin sillä on usein tapana. Asiat saavat uuden perspektiivin, kun miettii, että joku on urheillut viikonlopun, leikkinyt lastensa kanssa, syönyt hyvin, kirjoittanut, pelannut ja siivonnut, kun taas itse on hukuttanut mietteensä viiniin, kadottanut korvakorunsa ja laulattanut luottokorttia mättökuriiripalvelun sivuilla.

Kolkon ja jähmeän aamubussin keskirivillä istuvat rauhallisella äänellä keskustelevat ystävykset. Silmiä kirvelee väsymys, ja mieltä korpeaa vitutus Matiaksen edellisillan vinoilusta. Naiset puhuvat bussikorttien hinnannousuista, joita liikennelautakunta on paukuttanut viime vuosina läpi sellaista tahtia, että nuijassa on oltava jo lommoja.

– Nyt saisi halvalla yhdeksän kuukauden kortin.

– Äh, en viitsi hankkia sellaista, kun saatan muuttaa kesällä keskustaan yksin.

– Siis yksin? Et ole puhunut mitään!

– En ole viitsinyt, kun Teemukaan ei vielä tiedä, tunnustuksen tehnyt nainen sanoo.

Tässä vaiheessa katsahdan taakseni. Naisella on ruskeat hiukset ja ohut musta pipo päässään. Tylsä ilmestys. Vielä tylsempi on tämä Teemu, jota odottaa elämänsä yllätys pian.

– Sun pitää puhua sille. Teidän pitää puhua.

– Ehkä vaan varaan sen terapia-ajan, Teemun tuleva ex-vaimo sanoo.

Ystävä on samaa mieltä, vaikka lisääkin, että samaan sessioon pitäisi mennä yhdessä.

– Teemu ei suostu puhumaan. Pariterapia on viimeinen asia, johon se lähtee. Se on sanonut niin.

– Mutta tämähän on viimeinen asia. Pariterapia tai sitten sä lähdet, ystävä päättää.

– Ainakin mä voisin hakea sieltä rohkeutta ensiksi yksin, tunnustaja vastaa, ja näin välttyy Teemu todennäköisesti parisuhdeistunnolta.

Minun tekee mieli kääntyä ympäri ja käskeä mustapipoa jättämään Teemu. Mutta asiat eivät ole niin yksinkertaisia, eihän. Yhdessäkään surkeassa kerrostalossa tai rakkauden hylkäämässä omakotitalossa ei asuisi onnettomia pareja ja riitaisia avopuolisoita, jos voisi vain yhtenä päivänä kävellä kotiin ja todeta: ”Mä muutan muuten kesällä keskustaan.” Fantasioin hetken, miltä tuntuisi ilmoittaa sama Matiakselle ja häipyä sitten viileän tyylikkääseen, tiiliseinin koristeltuun skandinaavikuppilaan juomaan alekupongilla ostettua kuohuviiniä. Ensi töikseni tekstaisin kesäjuhlissa liehitelleelle työkaverille, sitten Erkalle ja huvittelisin sen kanssa, joka ensimmäiseksi vastaisi. Mutta koska elämän draamankaari on yleensä täysin kiero, kaivan luurini taskusta ja näpytän Matiakselle viestin: ”Mä muuten tuon sitten salaattiainekset kaupasta.”

Mikä avuksi proosajumiin?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Avaako tekstin vilauttaminen proosajumin?

  1. Ei mulla valitettavasti oo neuvoja jumeihin (paitsi ehkä vartalon), mutta haluaisin kovin päästä lukemaan valmiin tuotoksen jo! ❤️

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.