Ihan kuin Ruotsissa – ihana Tammisaari!

Raaseporin kaupungin suurin taajama, entinen Tammisaaren kunta ottaa lomailijat vastaan aurinkoisesti, mutta idyllisen keskustan kaduilla ei näytä kulkevan ketään, sillä suloinen puutalokaupunki odottaa vielä lomasesongin alkua.
DSC_0033DSC_0017DSC_0014DSC_0024DSC_0026DSC_0004DSC_0025DSC_0032DSC_0034DSC_0030DSC_0036Läntisen sisämaakaupunkilaisen kuvitelmissa Tammisaari on täysin tarpeettomasti jäänyt Hangon varjoon, mitä tulee etenkin kesäisin järjestettäviin roadtripeihin. Hangossa upeinta ovat uimakopit ja Suomen eteläisin kärki, mutta Raaseporin Tammisaari valloittaa matkustajan tunnelmallaan ja monipuolisuudellaan. Tammisaari onnistuu yllättämään turistin siksi, ettei alueeseen välttämättä ole ladattu samanlaisia odotuksia kuin hehkutettuun Hankoon. Oikeastaan pitäisi kai puhua lakkautetuista kunnista koostuvasta Raaseporista, mutta on helpompi keskittyä yksittäisiin taajamiin, sillä laajaa uudiskaupunkia ei voi niputtaa kasvottomasti yhteen.

Yllättävän ruotsalaista

Tunnelma Tammisaaressa on ihanan ruotsalainen! Tiedetään, olemme Suomessa, mutta ruotsinkieliset rannikkokaupungit onnistuvat vangitsemaan tunnelmaansa jotakin oleellista länsinaapurista. Eikä ihme, sillä kielihän on yksi tärkeimmistä kulttuurin rakennuspalikoista. Ruotsalaisuudella tarkoitan Tammisaaren ja muiden rannikkoalueiden kohdalla sitä, että elämä on jotenkin poikkeuksellisen tyynellä tavalla sopivassa tasapainossa, kortteliputiikit ja tori tarjoavat sen, mitä asukkaat tarvitsevat ja hyväntuulisuus ja tyytyväisyys välittyvät turisteille. Ainakin satunnaismatkailijasta tuntuu siltä, että suloisessa kaupungissa kaikki on hyvin. Ja on aina ollut, vaikka ihan tottahan se ei ole, sillä yksi alueen retkikohteista on Tammisaaren vankileirin muistomerkki, joka vihjaa siitä, millaisiin julmuuksiin olemme pystyneet vain niin vähän aikaa sitten.

Tammisaaressa kuulee ja puhutaan oikeastaan pelkkää ruotsin kieltä, mutta asiointi onnistuu silti turvallisesti suomeksi. Sujuvaa ruotsia puhuvana en oikein osaa päättää, millä kielellä kohtaamiset hoitaisin. Koska äidinkieleni joka tapauksessa on suomi, päädyn tekemään sitä käyttäen tilaukset ja ostokset. Olen sitä mieltä, että asiakkaan täytyy saada palvelua kummallakin kotimaisella kielellä halutessaan, olipa hänen kotikielensä sitten suomi tai ruotsi ja kaupunki Suomessa mikä tahansa.

Perusburgeria ja pikkukahviloita

Ruokailemme vierailullamme Santa Féssä, joka sijaitsee Tammisaaren keskustassa. On ilo huomata, että ravintola on huomioinut myös vegaanin, sillä kasvishampurilainen (15,50 €) muuntuu vegaaniseksi, kun siitä jättää halloumin pois. Harmillista tosin on se, että Santa Fén menu ei näytä olevan internetissä ajan tasalla, joten meidänkin ruokailumme alkoi täysin arpapelillä, mutta onneksi se päättyi hyvin.

Santa Fén kasvishampurilaisessa on ilokseni tofua, kimchimajoneesia, salaattia ja ketsuppia. Kokemus ei ole maailmaa – tai edes Tammisaarta – mullistava, mutta on hienoa huomata, kuinka kansainvälisiä makuja on yritetty tuoda mukaan tarjoamalla kimchiä, vaikka korealaiset vivahteet jäävätkin loppujen lopuksi tavanomaisen purilaismakumaailman varjoon.

Ruokailun jälkeen suuntaamme Tammisaaren vanhaan kaupunkiin eli Gamla staniin, jossa ensi töiksemme piipahdamme Café Gamla Stanissa. Hinnat ovat sellaiset kuin pienessä kahvilassa olettaa saattaa. Kahvikupponen maksaa kolme euroa, mutta juoman saa nauttia rauhassa suuressa puutarhassa ja samalla tukee pienyrittäjyyttä ja Tammisaaren matkailutoimintaa. Café Gamla Stan toimii myös Raaseporin matkailuinfoa täydentävänä turisti-infopisteenä. Raaseporin päämatkailuinfo sijaitsee Tammisaaren torin laidalla, josta se muuttaa vuodenvaihteen jälkeen Tammisaaren museokeskus EKTAan.

Veden äärellä vanhassa kaupungissa

Jos ihan rehellisiä ollaan, vanhaa kaupunkia ei ole kovin helppo erottaa muista kaupunginosista, sillä Tammisaari on onnistunut muutenkin säilyttämään vanhat ja tyylikkäät rakennukset käyttökelpoisina keskustan vetonauloina. Gamla stanissa tosin on erityisen paljon puutaloja, jotka tarjoavat idyllisen matkan menneeseen. Vanhan kaupungin reunalla on myös venesatama, jossa voi levähtää puistonpenkeillä, ja alue onkin suosittu, sillä kahvitaukomme aikana useita pareja kävelee sataman vierustaa pitkin. Käsi kädessä, tietysti.

Odottaessamme pääsyä majapaikkaamme pysähdymme vanhan kaupungin toisella laidalla sijaitsevaan Tammisaaren kirjastoon, joka näyttää ulkoa päin hiljaiselta, mutta sisällä onkin käynnissä kirjamyyjäiset ja lainaajia ainakin kourallinen. Se on paljon pikkukaupungin rauhalliselle kirjastolle. Istuudumme lehtienlukusaliin. Joku palauttaa heti päivän HBL:n paikoilleen, mutta Västra Nyland on selvästi päivän himoituin lehti, joka katoaa hetkessä uudelle lukijalle.

Salissa kaksi vanhaa herraa keskustelee hiljaisella äänellä. He puhuvat parhaista purjehduspaikoista, Länsi-Uudenmaan kylistä ja kalastuksesta. Sellaista elämä pienessä kaupungissa on. Lagom och mysigt.

13.6.2018 klo 16.34 korjattu tiedot Tammisaaren turisti-infosta.

Mikä on suosikkipaikkasi Raaseporissa? Mitä suosittelet kotimaan matkakohteeksi?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Ihan kuin Ruotsissa – ihana Tammisaari!

  1. Päivitysilmoitus: Julkisesti sinun – Mediakka
  2. Päivitysilmoitus: Teksti, jonka – Mediakka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.