Rytkyt puhuvat

Tuhahdellessani vaatevalintoihin perustuvalle deittiohjelmalle tajusin, etteivät vaatteet olekaan vain kangasta ja pinnallisia ajatuksia. Ja vaikka vaateaatteet olisivat kuinka jaloja tahansa, saattaa kuteillaan itse asiassa viestiä aivan päinvastaisia arvoja kuin oli ajatellut.
DSC_0169Jo on aikoihin eletty, ajattelin tapani mukaan, kun tyylitajuun ja vaatevalintoihin perustuva treffireality Viettele vaatteilla julkistettiin alkusyksystä. Aikomuksenani ei todellakaan ollut alkaa katsoa sarjaa, ja siinä päätöksessä olen pysynyt jo useamman viikon siitä syystä, etteivät vaatteet tai varsinkaan niiden perusteella valittavat treffikumppanit kiinnosta minua pätkääkään.

Vaikka Viettele vaatteilla on jälleen kerran vain yksi läpihuutotreffisarja monien muiden joukossa, on sarjan idea pyörinyt mielessäni. Miksi valitsisin kumppanini tai ystäväni vaatteiden perusteella? Minkälaisen kuvan minusta saa asuni perusteella? Mitä minä ylipäätään haluan viestiä vaatteillani?

Vaatteet eivät nykyään merkitse minulle oikeastaan mitään. Pidän tietysti kauniista, mukavista ja siisteistä vaatekappaleista, mutten keräile niitä. Niin ei kuitenkaan ole ollut aina. Havahduin vasta ohjelmaa ja tyyliä ihannoivaa kulttuuria pohtiessani siihen, että en todellakaan ole ollut tällainen aina. Lapsena olin hyvin tarkka vaatteistani. Vihasin ruskeaa, kauluksia ja nappeja. Parikymppisenä vaatteet olivat valtava kuluerä minulle, ja ostin niitä joka viikko. Silloin palkkapäivän kohokohta oli tietysti sukeltaa suoraan erään tanskalaisen ketjun liikkeeseen törsäämään, ja lopulta tavaraa kertyi niin paljon, että niistä riitti myytävää kirpputorille kolmeksi vuodeksi.

Ei tulisi mieleenkään arvostella muiden vaatteita tai muodostaa mielikuvaa ihmisestä niiden perusteella. On tietysti totta, että vaatteet ovat osa ensivaikutelmaa eikä kukaan anna hyvää kuvaa itsestään epäsiisteissä rytkyissä. Ymmärrän, että Viettele vaatteilla on vain televisio-ohjelma, mutta kyllä sen idea silti tuntuu jotenkin oksettavan pinnalliselta. Siitäkin huolimatta, että vaatteilla voi ilmaista itseään ja viestiä mielipiteitään. Se vain ei taida olla vaatteisiin perustuvan treffisarjan idean ydin.

Mukavuudenhaluni vuoksi unohdan välillä sen, kuinka vaikuttava ilmaisukeino vaatteet parhaimmillaan ovat – kuin taidetta tai jopa politiikkaa! Ei sitä pahemmin tule miettineeksi, kun aamulla kiskoo ketjuliikkeestä ostettuja pehmeitä pöksyjä jalkaan ja viimeistelee kokonaisuuden suosikkineuleella. Ihan joka aamu ei myöskään tule ajatelleeksi vaatebisnestä ja sen varjopuolia, vaan minäkin lähden tyytyväisenä Made in Bangladesh -laput fläpättäen töihin.

Minulle tärkeitä arvoja ovat ekologisuus ja lähituottaminen. Joka päivä päällä roikkuvat, kaukomailla tuotetut ketjuliikevaatteet ovat aika kaukana niistä. Näihin kauniisiin ajatuksiin ei myöskään oikein käy päinsä se, että minä inhoan kirpputoreja. En vain pysty ostamaan sieltä jonkun muun pitämiä vaatteita, vaikka tiedän, että se olisi järkevää, edullista ja ekologista. Koska tiedän, ettei minusta tule ikinä kirppistelijää, yritän seuraavaksi alkaa viestiä arvojani tukemalla ihan oikeasti pientuottajia. Halvaksi se ei tule, mutta kestävyyttä vaatekertaan sillä lunastanee melkoisesti.

En kuitenkaan usko, että se muuttaa kuvaa, jonka minusta saa katsomalla vaatteitani, sillä kanssaihmisiä tuskin kiinnostaa, onko päälläni lähituotetut ekoleggingsit vai kahdeksan euron halpishousut. Vaatteiden tärkein viesti arjessa onkin kohdistettu niiden kantajalle, sillä ne muistuttavat jokapäiväisistä valinnoista arjessa. Harmi vain, ettei ajatusta taida saada mukaan deittailuohjelmaan, ja siksi Viettele vaatteilla jäänee pinnalliseksi vaatehömpöttelyksi.

Mitä vaatteet merkitsevät sinulle?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.