Ajatuksia ennen DNA-testin tuloksia

Tilasin DNA-testipakkauksen tänään. Kuukauden päästä tiedän paremmin, mistä tulen ja kenen kanssa. Onko sillä mitään merkitystä?
medicine-163707_960_720Kuva: Pixabay

Tehdessäni FamilyDNA:n serkkutestitilausta innostuin eniten siitä, että saan vihdoin tietää, mistä perimäni maantieteellisesti tulee. Sen selvittäminen on tuntunut tärkeältä, sillä sukunimestänikin voi päätellä, että isäni puolen juuret on istutettu kauan Suomi-neidon helmasta jonnekin itään. Äidin puolelta hänen tekemänsä sukututkimuksen perusteella jäljet johtavat Pohjanmeren toiselle puolelle ja Keski-Eurooppaan. Odotan ja ehkä vähän toivonkin, ettei perimäni olisi kovin suomalainen. En edes tiedä, miksi. Ehkä ihmisellä on tarve tuntea itsensä erityiseksi.

Miten elämäni muuttuu, kun etninen alkuperäni selviää? No ei mitenkään. Herään samalla tavalla joka aamu töihin, äidinkieleni on edelleen suomi ja passini Suomen EU-asiakirja sitten, kun joskus jaksan sen uusia. Jos sukulaisia löytyy Saksasta, ei maan kielen kielioppi avaudu minulle lukematta ja tuskin alan tuntea syvää kaipuuta torille, jossa pretzelit ja bratwurstit paistuvat katukojuissa rasvassa tiristen. Venäläisyys herättää enemmän kiinnostusta, sillä jos juuria on itärajan takana, saan vahvistuksen monelle epäilylle ja piilotetulle tarinalle. Uskon kuitenkin, että tieto etnisestä alkuperästä rauhoittaa, sillä on luontaista olla kiinnostunut siitä, mistä tulee. Mieli on levollinen, kun ei tarvitse arvailla.

Testi antaa perimän alkuperän lisäksi sukulaisuusosumia, jos muut ovat tehneet vastaavan testin. Kuulemani mukaan jotkut DNA-testin tehneistä ovat kokeneet, että elämä on mennyt pilalle testin jälkeen. Yllätyssukulaiset ja paljastuneet petokset ovat romuttaneet perheidyllejä. Kun tekee perimää selvittävän testin, täytyy varautua siihen, että yllättäviä perhesuhteita voi paljastua, ja sehän jokaisen on hyväksyttävä testiä tehdessä. Ei tuloksia voi ohjata uskomalla hyvään. Itse asiassa, jos testi onnistuu kertomaan jotakin uutta, on se silloin erityisen onnistunut.

Olisi kutkuttavaa saada tietoa yllätyssukulaisista tai salatuista sisaruksista, mutta valitettavasti minulle ei taida olla luvassa sellaisia – ainakaan kovin läheisiä. Jos minulle löytyisi esimerkiksi tuntemattomia sisaruksia, ottaisin heidät ilolla vastaan. Kai minussa elää ainoan lapsen ikuinen sisaruskaipuu, sillä tiedän, että perheessäni ei ole lehtolapsia, ja siksi mitään henkilökohtaisesti erityisen koskettavaa ei voi ilmaantua, mutta sisarukset olisivat silti mukava lisä elämään. Saman testin tekevä äitini sen sijaan voi saada hänelle merkittävää ja mieltä rauhoittavaa tietoa vanhempiensa juurista. Olen itsekin innokas kuulemaan niistä, mutta koska en ole tavannut tarinoihin liittyviä, jo kauan sitten edesmenneitä henkilöitä, ei tieto ole sydäntäni lähellä samalla tavalla kuin äidilläni.

DNA-testin teettäessä kannattaa myös muistaa, että sukulaisuus perustuu kaikesta huolimatta ihan muuhun kuin DNA:han koodattuun tietoon. Osumalistalla näkyvistä ihmisistä, kaukaisista sukulaisista, ei tule sillä sekunnilla rakkaita, vaan ne tärkeimmät läheiset löytyvät muistoista, joissa Barbie-leikit kuvattiin videolle, tehtiin retkiä peikkometsään ja naurettiin viinilasin äärellä ihan älyttömille jutuille. Tekisi mieli sanoa, että sillä, onko jonkun kanssa samaa verta, ei ole mitään merkitystä, mutta ei se toisaalta ihan niinkään ole. Voisi sanoa enemmin niin, että se, mitä DNA-testi näyttää, ei pyyhi pois nykyisiä sukulaisuussuhteita, vaan tuo vain bonusläheisiä elämään, jos samaa perimää kantavat ihmiset haluaa ottaa arkeensa. Jos niin ei tee, on kaikki niin kuin ennenkin.

Oletko tehnyt DNA-testin? Oletko saanut yllättävää tietoa?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Ajatuksia ennen DNA-testin tuloksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.