Kakkapippeli ja kävelysauvat

Aivan heti ei uskoisi, että tarinat huorista, pelleistä ja Titanicista mahtuvat samaan juttuun, mutta kyllä se vain on mahdollista. Niin ihmeellisiä kohtaamisia tapahtuu, kun tepastelee talvisella kaupungilla korvat höröllä.
DSC_0032
Pieni poika pohtii bussissa, onko pian 50 vuotta täyttävä mummo ollut elossa, kun Titanic upposi. Äiti vastaa hänelle, että ei ole ollut, mutta isomummon mummo on. Poika on hiljaa hetken ennen kuin vastaa.

– Kakkapippeli.

Ohikiitäviä ovat viisauden hetket.

Hetkeä aiemmin olen ollut suorastaan hämmentynyt, miten pikkuruinen piltti voi edes tietää, mikä Titanic on. Minua naurattaa, vaikka ei kai kakkapippelille saisi nauraa. Mietin omaa mummoani. Edes hän ei ollut Titanicin aikaan hengissä, ei edes solun murto-osana. Mutta minun äitini mummo oli. Täysi-ikäinen, vapaa ja kapinallinen.

Iltapäivällä kaupan infopisteellä serbialainen mies kertoo äidilleni tuoreesta erostaan. Hänellä on kolme poikaa Suomessa ja ’uksi’ Serbiassa. Nyt pitäisi löytää asunto, sillä vaimo on ilmoittanut, että olisi parempi etsiä sellainen.

Kaupasta palatessamme sekavan oloinen mies työntää perässämme pyöräänsä hangessa. Hän huutaa yksinään. Hän karjuu äidilleni kävelysauvoista, helvetin sauvoista, joilla ei saisi huitoa. Ennen kuin hänen huutonsa hukkuu lumisateeseen, erotan vielä yhden lauseen.

– Saatanan vitun pellet, mies uhoaa ja me juoksemme.

Me juoksemme lumen raskaaksi tekemällä tiellä kovaa. Harmittaa. On ikävää juosta karkuun ihmistä, joka on lähtenyt jo toiseen maailmaan. On pelättävä ihmistä, jonka tiet ja teot ovat arvaamattomia.

Kun istun vanhempieni keväänvihreällä sohvalla, minua harmittaa. Tuntuu pahalta, että on olemassa ihmisiä, jotka nojaavat pyöränsä tankoon viimeisillä voimillaan ja joiden askelista joka toinen lipuu taakse. Tuntuu pahalta, että on ihmisiä, joita kävelysauvat pelottavat ja joiden täytyy siksi karjua tuskansa ja aistiharhansa ulos.

Me kaksi pelleä keitämme iltakahvit ja luemme lehtiä. Äitini kävelysauvat nököttävät eteisessä kuivumassa kura-astiassa. Sauvat nojaavat vasten vaatekaappia vielä silloinkin, kun herään, peseydyn, syön ja hyppään bussiin. Bussin ovilla on vaikeuksia sulkeutua, minkä vuoksi varoitussummeri huutaa koko matkan. Pitkän matkan.

Odotan iltapäiväksi sovittua lounasta ystäväni kanssa. Kun olemme löytäneet toisemme läheisessä kauppakeskuksessa, hakeudumme talvesta täristen läheiseen ravintolaan lounaalle. Sitä ennen remontin kourissa taistelevalla Hämeensillalla hento mummeli työntää rollaattoriaan keskellä kulkuväylää. Me odotamme, kunnes väistämme. Vanhan naisen hiukset ovat harventuneet ja harmaantuneet vähän samalla tavalla kuin hänen rollaattoristaan ovat punaiset maalit rapistuneet jo ajat sitten. Hän huutaa. Huutaa vielä uudestaan peräämme.

– Huorat siinä. Huoria te olette. Te olette huoria!

Raakkuva ääni kaikuu korvissamme. Oikeasti olen tikahtua naurusta, mutta samaan aikaan mietin, kuinka surullista on elää tällaisten solvausten keskellä. Yksikään kurja huuto, joka minulle on rähisty vuorokauden sisällä, ei ole ollut tarkoitettu minulle sillä tavalla kuin ymmärrän loukkaamistarkoituksen. On silti surullista elää sellaisessa paikassa, jossa on ihan tavallista huoritella ja pelletellä.

Uskon, että monesti olisi parempi olla hiljaa, ja jos on aivan pakko pitää ääntä, voi vaikka tyynesti todeta: ”Kakkapippeli.” Siihen ei useasti ole hirveästi lisättävää, sillä ihan tavallinen ihminen jää yleensä miettimään, mitä hänelle todella halutaan viestiä. Suosittelen siis kakkapippelin käyttöä kaikille, jotka haluavat kääntää vaikean tilanteen voitoksi. Ja niille, jotka huutelevat toisille törkeyksiä, suosittelen vanhaa tuttua saippuavettä suuhun pantavaksi. Saattaa hetken kirvellä.

Minkälaisia letkautuksia sinä olet viime aikoina kuullut tuntemattomilta ihmisiltä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

4 thoughts on “Kakkapippeli ja kävelysauvat

  1. Tämähän oli hauska kirjoitus! Elämä on parasta laiffii – se tarjoaa niin absurdeja kokemuksia päivittäin, ettei niille voi kuin nauraa.
    Minulla on työssäni vaitiolovelvollisuus, mutta mietin toistuvasti, kuinka vapauttavaa olisi kirjoittaa ulos kaikki kommentit, joita olen ihmisiltä saanut kuulla vuosien aikana. Huorittelu on ihan ”perussettiä”, esim. ”Yrität olla viaton vaimorouva, mutta olet pelkkä huora”. Olen myös kuullut, miten kalsareita vedetään kaikkialla Suomessa lipputankoihin ja lukemattomia painokelvottomia toive- tai harhanäkyjä. Juoksulenkillä eräs odottamani nainen huusi minulle: ”S-tanan valkoinen kallo!” ja alkoi juosta perään. Yleensä minua ei järkytä mikään, lähinnä vain naurattaa hillittömästi. On silti traagista, miten paljon Suomessa on mielenterveyspotilaita ja dementoituneita vailla kunnon hoitoa tai välittävää ihmisitä huutelemassa tuntemattomille sielunsa pimeyksiä. Muuten vain hyvin omalaatuisia ihmisiä, entisaikojen termillä kylähulluja, on kuitenkin usein hauska kuunnella. Lapsia vielä hauskempaa. ”Äiti ja iskä jumppasivat yöllä” sain kuulla kerran kirkkaalla tiedotusäänellä hyvin monen muunkin korvaparin kuullen (vanhemmat seisovivat toki vieressä myös). Nauran tätä vieläkin!
    Saapa nähdä millainen päivä tästä tulee 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Olipa hauskoja! 😀 Minäkään en tietenkään saa kertoa asioista, joita kuulen työssäni, mutta niistäkin saisi melkoisen kirjavan tarinakokoelman kaikkine haukkumanimineen. Enää oikein mikään ei tunnu miltään 😀 Salakuunneltuja ja tuntemattomien ihmisten julkisia letkautuksia on kiva jakaa. Paras, mitä olen kuullut, osoitettiin äidilleni, joka nautiskeli leipää kahvilassa. Aineissa ollut mies meni ohi ja sanoi: ”Siinä lehmä istuu ja syö sämpylää.” Ei siinä auta kuin olla hiljaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.