Päärynöitä, vaniljasokeria ja yksi leskeksi jäänyt mies

Tänään luvassa on seitsemän pientä tarinaa sukunimistä vaniljasokeriin ja lesken ikävään. Näitä seitsemää kohtaamista ja kommenttia minä en saa mielestäni!
DSC_0086 (2)”Kun sun sukunimi on vähän etninen, niin mistä sä olet kotoisin?” No, ensimmäinen kotini oli Pispalassa, ja siitä pidän kynsin hampain kiinni, mutta pakko myöntää, että kävin ala- ja yläkoulun Kangasalla. Että joo, olen Tampereelta. Ai, miksi sukunimeni on outo, en oikeastaan tiedä ihan täysin. Se tulee Venäjältä, vaarin äidin suvusta. Aika kauan olin valmis antamaan mitä tahansa, että minulla olisi äidin sukunimi – ei nimeä, joka pitää luetella kirjain kirjaimelta. Lapsena suurin toiveeni Muumitalon lisäksi oli nen-päätteinen sukunimi. Taidanpa kirjoittaa sukunimiasiasta ihan kokonaisen tekstin.

”Missä kulmassa auringonsäteet tulevat ikkunasta suhteessa sänkyyn? Minkälaisia kaihtimia suosittelet?” kysyi minulta keski-ikäinen nainen, kun olin muuttamassa eräästä asunnosta pois. Talvi oli kääntymässä kevääksi, pikkuruinen yksiö oli kuurattu kiiltäväksi ja uusi asukas saanut avaimet kouraansa. Minä otin mukaani viimeisen muuttolaatikon ja mietin, kuinka uskomatonta keskustelua käyn. En tiennyt säteistä tai sälekaihtimista, mutta sen osasin sanoa, että riisiä on turvallista keittää liedellä ja että lähipuisto on yleensä hiljainen.

”Haluatko suklaata? toisella planeetalla ollut mies kysyi minulta bussissa ja puristi kädessään liiskaantunutta Geisha-patukkaa. Ei kiitos tällä kertaa, hymyilin. Hyi ei ikinä, kenenkään taskusta liiskaantunutta suklaata. Ei tutun eikä tuntemattoman, ajattelin.

”Miksi nämä päärynät maksavat yli kaksi euroa, vaikka tuon hyllyn lapussa näkyy hintana kaksi euroa?” Ne maksavat yli kaksi euroa siksi, että päärynöitä on pussissa yli kilo, ja siksi täytyy maksaa vähän yli kaksi euroa, kun kilo maksaa kaksi euroa. Ei mennyt perille. En ole koskaan ollut kaupassa töissä, mutta jostakin syystä lähimarketin senioriosasto kyselee minulta kaikenlaista ostosteni lomassa. Päärynäepisodin aikana muistin, miksi en koskaan voisi olla luokanopettaja. Koska en jaksa selittää joka päivä, miksi 1,2 kiloa päärynöitä maksaa enemmän kuin kilo päärynöitä.

”Onks sulla tietoa, missä vaniljasokeri on? Että onko näkynyt täällä?” kysyi minulta erittäin kovassa humalassa ollut mies kaupan hyllyjen välissä. Kerroin, että on todellakin näkynyt, mutta seuraavassa välikössä. Mies kiitti, ja minä mietin, että miksi ihmeessä kukaan menee ostamaan umpikännissä vaniljasokeria.

”Mä olen menossa mun vaimon haudalle. Se nukkui pois kolme kuukautta sitten, ja mulla on ihan kauhea ikävä sitä”, vanha mies sanoi minulle bussipysäkillä. Ihan rehellisesti sanottuna minua ei olisi kiinnostanut jutella kenellekään. Päätä jomottivat edellisillan kekkerit ja edessä oli pitkä bussimatka naapurikuntaan. En osannut sanoa oikein mitään. En ottaa osaa tai small talkata muutakaan. Taisin sanoa, että ihan varmasti on ikävä, mutta hienoa, että kuitenkin menet nyt haudalle.

”No mua ei kyllä kiinnosta, mihin sä olet menossa. Lipuntarkastajia kiinnostaa”, bussikuski tiuskaisi samalle leskimiehelle, joka nyt kertoi maksavansa käteisellä, kun kortille ladatut vyöhykkeet eivät ulotu hautausmaalle. Niin jatkui bussikuskin selvästi kurjalta vaikuttava työpäivä, vanha mies meni vaimonsa haudalle ja minä Hesburgeriin.

Silloin oli kevät niin kuin nytkin ihan pian. Aurinko paistoi paljaiden puiden oksien välistä, varpaat kastuivat lätäköissä ja kaikki oli niin kuin aina ennenkin.

Mitä kommenttia sinä et koskaan unohda?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

One thought on “Päärynöitä, vaniljasokeria ja yksi leskeksi jäänyt mies

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.