Ei ihan villasukka, mutta ehkä nenäliina

Ystävänpäivänä pitäisi kai keskittyä ystävyyden ylistämiseen, mutta minusta tuntuu tänään siltä, että vaikka olen monien muiden tavoin kiitollinen ympärilläni olevista mahtavista ihmisistä, koen hehkuttamista merkityksellisemmäksi pureutua ystävyyden melankolisiin puoliin.
DSC_0083Mitä vanhemmaksi tulee, sitä voimakkaampiin mielipide-eroihin törmää. Se ei onneksi ole lähtökohtaisesti ongelma, ja minun on vaikea uskoa, että ystävyyssuhteeni kariutuisi näkemyserojen vuoksi, mutta uusi ystävyyssuhde varmasti jäisi syntymättä, jos arvomaailma olisi täysin erilainen. Lähes kaikki lähimmistä ystävistäni olen tavannut lukioiässä ja noin kaksikymppisenä työelämään siirryttyäni, joten varsinainen vankka arvopohja on rakentunut vasta sen jälkeen. Nykyään näkemyserot synnyttävät lähinnä mielenkiintoisia keskusteluita, sillä loppujen lopuksi samanhenkisyys on niin vahvaa, etteivät pienet vivahteet häiritse millään tavalla.

Koululaisena oli hirvittävän helppoa nähdä ystäviä. Hehän olivat joka päivä koulussa kanssani. Jos jaksoivat herätä tai jos oli samoja tunteja. Kun kaikki ovat omissa töissään, täytyy aikaa oikeasti järjestää. Toivoisin, että pystyisin aidosti ylläpitämään ystävyyssuhteitani kaikissa eri ympyröissä tapaamieni ihmisten kanssa. Töitä ja aikaa se vaatii. Tahtoa.

Minusta on aina tuntunut vaikealta olla heikko. Olen jostakin syystä aina ajatellut, että minun täytyy jaksaa ja jatkaa kulkuani murehtimatta pienistä, mutta nykyiset läheiset ystävyyssuhteet ovat opettaneet minua ja antaneet tilaa olla heikko ja murtua. Yksi merkittävä hetki tapahtui noin kuusi vuotta sitten, kun murehdin yksin kodissani terveydentilaani – minähän olen aika kova huolestumaan. Ystäväni tuli paikalle ja minä pillahdin itkuun, kun hän oli avannut oven. Vollotin hänen sylissään, ja järkeilimme yhdessä, ettei mistään vakavasta voinut olla kyse. Eikä ollut. Se oli kuitenkin minulle iso hetki. Minä olin oma itseni. Toivon, että pystyn olemaan samalla tavalla läsnä myös ystävieni elämässä, sillä mitä vanhemmaksi tulee, sitä suuremmiksi ja laajemmiksi huolet kasvavat. Lohduttavien sylien tarve ei tule loppumaan, päin vastoin.

Suurimmat opit ystävyydestä muistuttavat tosiystävien merkityksestä ja liittyvät siihen, miksi joku ei enää olekaan ystävä. Ystävistä nimittäin pitää osata myös luopua. Minä olen katkaissut ystävyyssuhteen elämässäni kaksi kertaa. Olin silloin teini-ikäinen, mutta tarpeeksi vanha ymmärtämään syy-seuraussuhteet. Ensimmäisen kerran katkaisin ystävyyssuhteen siksi, etten enää voinut elää henkilön kanssa, joka aiheutti vain kuormitusta ja ahdistusta. Toisen kerran ystävyys hiipui itsestään, tosin aika yllättäen monen kurjan käänteen säestämänä. Jälkikäteen olen ollut onnellinen, sillä olen oppinut, että jotkut ihmiset eivät vain kuulu elämään ihan oikeasta syystä.

Olen myös oppinut, että ystävyys syntyy usein yllättäen ja pyytämättä. Silloin, kun ei edes jaksaisi tutustua uusiin ihmisiin. Silloin, kun on päättänyt, että lähipiiri on valmis. Silloin, kun on pelännyt ja luullut, ettei ympärillä ole ketään. Silloin, kun on istunut Viikinsaareen menevässä laivassa puhumassa Marja Tyrnistä. Kun on nolostunut sotkuisesta asunnosta ja salaillut krapulaansa. Kun on höristänyt korviaan oikeaan aikaan. Istunut viereen bussipysäkillä ja kysynyt: ”Mikä sulla on?”

Minun mielestäni ystävä ei todellakaan ole mikään hikinen, muodottomaksi tallattu villasukka, vaan sellainen pehmeä, ehkä aloe veralla maustettu nenäliina, joka tuntuu iholla niin pehmeältä, ettei sitä edes huomaa. Mutta ilmankaan ei voi olla.

Mitä sinä olet oppinut ystävyydestä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

2 thoughts on “Ei ihan villasukka, mutta ehkä nenäliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.