Perjantain pikamielipiteet

Minua huvittaa vieläkin se, että Mediakkaa on sanottu poliittiseksi blogiksi. En minä sellaisena tätä pidä, mutta toisaalta se tuntuu aika imartelevalta! Onhan minulla paljon sanottavaa, vaikka suurimmat mölyt pidän mahassani. Pieniä makupaloja niistä saatte kuitenkin nyt.
DSC_07066Aiheeseen sopivasti aloitan nettikommentoinnista. En ole niinkään huolissani siitä, millaista törkyä blogeihin sataa, vaikka pöhköä on suoltaa vieraan ihmisen sivustolle sontaa anonyymisti. Viime aikoina olen katsonut epäuskoisena erityisesti iltapäivälehtien kommenttisivuja. Ehkä epäuskoisempana kuin koskaan, sillä on käsittämätöntä, että äänestyskelpoiset, todennäköisesti aikuiset ihmiset muun muassa vähättelevät mielenterveyden häiriöitä, epäilevät, että joku on keksinyt anoreksiansa, puhuvat siitä, kuinka naisen pitäisi maksaa vuokransa ’luonnossa’ ja uskovat, että lenkkimakkara on terveellisempää kuin kaura.

Seuraavan kerran kaikki äänestyskelpoiset palaavat uurnille toukokuussa, kun EU-vaalien äänestysaika alkaa. Vaikka eiväthän ne ketään kiinnosta! Itse ajattelen, että kaikkien velvollisuus on äänestää, enkä itse pystyisi nukkumaan yötäni levollisesti, jos en olisi täyttänyt velvollisuuttani. Sitä pelleilyä en tosin ymmärrä, että asettuu ehdolle, muttei ota paikkaa vastaan, vaikka tiedän, mitä järjestely ajaa takaa.

Ihmiselämää ohjaa aika monesti ennakkoluuloisuus, mikä näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa niin muukalaisvihana kuin ihan ruokakaupassa. Muistatteko ajan, jolloin vain osa kansasta uskalsi käydä Lidlissä, koska siellä oli vain saksalaisia tuotteita? Nykyään Lidl on jo ankkuroitunut tukevasti markkinoille ja kilpailee tosissaan kahden suuren ketjun rinnalla – ja vastaa hyvin talousvaikeuksien runteleman ja hintatietoisen väen tarpeisiin.

Lidlin aseman ovat perineet maailman makujen kaupat. En suostu kutsumaan niitä enää etnisiksi kaupoiksi, sillä jos ajattelee etnisyyden tieteellistä määritelmää, ovat kaikki muutkin puodit etnisiä, olivatpa yrittäjät mistä tahansa kotoisin. Siksi onkin vähän hölmöä, että etniset kaupat nykyään käsittävät vain ei-suomalaiset liikkeet. No, joka tapauksessa käsitettä suurempi ongelma on ennakkoluuloisuus. On toki ymmärrettävää kyseenalaistaa hygieenisyys aivan kaikkialla, mutta monet laadukkaat kaupat kärsivät turhaan nenän nyrpistelystä. Aasialaisten ja Lähi-idän kauppojen tuotteet tulevat yleensä Keski-Euroopan keskusvarastoilta ja ovat huomattavasti huokeampia ja tuoreempia kuin valtavirtamarkettien myyntiartikkelit. Kannattaa kokeilla, vaikka vähän jännittäisi. Uuteen putiikkiin astellessa voi miettiä, miltä tuntui astella Lidliin 15 vuotta sitten.

Lopuksi katsaus kotikaupunkini Tampereen tilanteeseen. Kuulemani mukaan monet ovat olleet huolissaan kaupungin katukuvasta, mikä tiivistää aika hyvin ongelman ytimen. Ihmiset ovat huolissaan katukuvasta, eivät ihmisistä, jotka unelmakatukuvan niin sanotusti tahraavat. Ymmärrän, että kaupungin turvallisuustilanne herättää keskustelua, sillä jo pelkästään ratikkatyömaa luo monta syrjäistä kolkkaa sekasortoiseen keskustaan.

Pakko myöntää, että heräsin itsekin kunnolla kaupungin sekavaan meininkiin vasta tänä keväänä. Meninpä töihin mihin aikaan tahansa, on liikkeellä ihmisiä yhtä paljon kaikenlaisten aineiden vaikutusten alaisena kuin ilman päihtymystilaa. Jakauma ei tietenkään ole oikeasti yhtä karkea, mutta siltähän se helposti näyttää. Täytyy tunnustaa, että kirjastopuistossa ja Keskustorilla istuessa ei olo auringonpaahteen alla voi olla yksinomaan turvallinen ja rentoutunut, kun lähellä puhkeaa tappeluita ja hahmot heiluvat ympäriinsä todellisuudentaju karanneena. Haluaisin ajatella, ettei tästä kaikesta voi syyttää yksilöä, vaan yhteiskuntaa. Sattumaa ja tahdonpuutetta. Voimien ehtymistä ja epäuskoa.

Ihan järkyttävän huonoa tuuria ja huonoja päätöksiä.

Minkälaisia vasta-ajatuksia heräsi?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.