Villityksenä Lappiin muuttaminen – koko Suomi tarvitsee kuntalähettiläitä

Yhden naisen kuntayhteistyökeksinnöstä innostunut sosiaalinen media seuraa tarkasti helsinkiläisperheen arkea Keski-Lapissa Sodankylässä, ja siitä haluavat osansa myös muut mediat. Miksi juuri Lappi kiehtoo? Miksi kunnat heräsivät some-markkinointiin vasta nyt?
lappi_mediakka.jpgLappi sellaisena kuin sitä yleensä markkinoidaan.

Kun Äidin Puheenvuoro -some-kanavia ylläpitävä viestintäyrittäjä Inari Fernández palasi perheensä kanssa alkuvuodesta Saariselän-lomalta, jäi koko porukkaan kytemään niin syvä viehätys Lapista, että he alkoivat miettiä, voisiko siellä asumisesta tehdä totta. Tämän tarinan kaikki Fernándezin somea seuranneet tai hänestä tehtyjä lehtijuttuja lukeneet tietävät. Kyllä Lappiin muuttaa voi, ja niin he tekivätkin. Perhe saapui elokuun alussa Sodankylään, jossa ajatuksena on asua ainakin vuosi. Somessa muutto tunnetaan kaupallisena yhteistyönä nimellä #vaihtovuosisodankylässä, jonka vakituisia kumppaneita ovat Sodankylän kunta, Reima ja MTK.

Fernández on puhunut avoimesti vaihtovuoden taloudellisesta puolesta ja kertonut, että Sodankylän kunta maksaa Äidin Puheenvuoron Youtubeen ja Instagramiin tehtävästä sisältöyhteistyöstä kuukaudessa 2500 euroa (ks. esim. YLE 4.8.2019). Hän kirjoittaa perheen elämänmuutoksesta myös samannimiseen blogiinsa Vauva.fi-sivustolle. Yhtä suurta sisältöyhteistyötä ei ole Suomessa aiemmin tehty ainakaan kuntamarkkinoinnissa.

Fernándezin idean kopioi tehokkaasti YLE, joka alkoi viime viikolla mainostaa tulevaa sarjaa, johon etsitään halukkaita Lappiin muuttajia. Aiheesta uutisoi Lapin Kansa 14.8.2019. Jännittävä sattuma kerrassaan, kun Fernándezin perheen Sodankylään muutosta oli kulunut pari viikkoa. Fernández itse puhui Äidin Puheenvuoron Instagram-tilillä tarinassaan samana päivänä idean pihistämisestä ja pohti, mahtaako ketään enää myöhemmin kiinnostaa tv-sarja, jossa käsikirjoitus on sama kuin perheen jo toteuttamassa elämänmuutoksessa. Ainakin YLEn luotto on kova, tarpeeksi vahva.

Me muiden Lapissa

Lapin maakunta kärsii maan sisäisen muuttoliikkeen vuoksi pitkään jatkuneesta muuttotappiosta (Lapin liiton muuttoliikekatsaus 2017, 5), joten Fernándezin yhteistyö Sodankylän kanssa on siunaus koko Suomi-neidon ylävartalolle. Fernández itse on kuvaillut vaihtovuotta koko perheen unelmaksi – kaksi kärpästä siis yhdellä iskulla. On ymmärrettävää, että elämä Lapissa  tuntuu erilaiselta verrattuna perheen aiempaan arkeen Helsingin Lauttasaaressa, mutta silti Lapin jumalointi vaikuttaa vähän yliampuvalta. Ei pelkästään Fernándezin perheen puheissa, vaan ylipäätään aiheen käsittelytapa tuntuu liioittelevalta, jopa toiseuttavalta. Aivan kuin Lappi olisi toinen maa, jossa asuvat muut, emme me. Lapin maakunta on kuitenkin 117 000 ihmisen koti, ja vaihtovuosiprojektin kohdekunnassa Sodankylässä asuu 8400 suomalaista. Eivät he ole tuntemattomia sotilaita, vaan ihan tavallisia kansalaisia.

Huvittavana Lapin-muuttointo näyttäytyy, jos asetelma käännetään päälaelleen tai edes horisontaaliin suuntaan Suomen kartan huomioiden. Miksi kukaan ei ole kiinnostunut siitä, kun lappilainen muuttaa Helsinkiin? Niinpä, koska Etelä-Suomeen on joka tapauksessa muutettava monesti työn perässä. Miksi kukaan ei hekumoi Kokkolasta Kuopioon muutolla? Ovatko porot parempia kuin Puijon torni tai tunturit uskomattomampia kuin tiilitehtaan rauniot?

Some-lähettiläät Suomeen

Innostui Lapista tai ei, kaikki kunnat voisivat ottaa mallia Fernándezin vaihtovuosiprojektista ja palkata oman kuntalähettilään tekemään jonkinlaista sisältöyhteistyötä. Kuinka hienoa olisikaan, jos jokaisella Suomen kunnalla olisi oma sanansaattaja! Ainakin se olisi huomattavasti tehokkaampaa mielikuvamarkkinointia kuin Comic Sans -fontilla tehdyt mainokset hiljaisella Facebook-sivulla, jota on joskus luvannut ylläpitää joku kunnanvirastosta.

Jos sisältöyhteistyötä tehtäisiin kaikissa maankolkissa, näkyisi Suomi somessa kansalaisilleen ja turisteille rehellisesti omana itsenään. Paikkana, jossa tuhansien järvien välissä on satoja mielenkiintoisia kuntia ja jossa on muutakin hehkutettavaa kuin Lapin eksotiikka.

Minkä kunnan lähettilääksi sinä alkaisit? Onko Lappi niin eksoottinen kuin annetaan ymmärtää?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

6 thoughts on “Villityksenä Lappiin muuttaminen – koko Suomi tarvitsee kuntalähettiläitä

 1. Näin ja aamen! Nykyisenä ylä-savolaisena odotan että alueen työvoimapulasta(ihan totta!) kärsivät kunnat Iisalmi etunenässä järjestäisivät jonkinlaisen ”Sujahda savolaiseksi” -mediamylläkän. Täältäkin lähti yksi naapuri Lappiin, kun sai sieltä juuri keväällä nopeasti vakituisen työpaikan.
  Lappi vetää kun on työpaikkoja ja eksotiikkaa, ehkä sitä joskus koettua Lapin hulluuttakin.

  mokkiajaremontiikkaa.blogspot.com

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiva, että teksti iski sinuun! Savo totta tosiaan taidetaan kokea jotenkin epäseksikkäänä ja tavallisena, vaikka jokaisella alueella on varmasti paljon annettavaa, ja mielikuvamarkkinoinnilla voi saada aikaa ihmeitä! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. Meillä Seinäjoella tehtiin samantyyppinen juttu, mutta pienemmässä mittakaavassa. Seinäjoen kaupunki on brändännyt itsensä Avaruuden pääkaupungiksi. Ja kaupunki palkkasi talvella taivastelijan 10 päiväksi somettamaan kokemuksistaan Seinäjoella palkka oli huikeat 8034,30 euroa.

  Itse pidin ideaa hauskana ja erilaisena, mutta toteutus jäi vähän vaisuksi. Toivottavasti jatkossa tämän tyyppisiä juttuja tosiaan tehtäisiin enemmän. Pääsisi näkemään kuntia eri tavalla. Ja hyvä, että kunnat tosiaan pikkuhiljaa heräävät tähän markkinointi mahdollisuuteen.

  Liked by 1 henkilö

 4. Huomasinkin muuten, että Ikilomalla-Youtube-pariskunta valittiin toteuttajiksi. Kampanjasisältöihin en törmännyt. Eikä avaruuden pääkaupunki -teema tai taivastelu sen enempää avautunut. Mitään hajua ei ole, missä kampanjasisällöt julkaistiin, joten ei kai voi sanoa kovin onnistuneeksi kamppikseksi, vaikka se, huomaanko minä toteutusta, ei tietenkään määritä sitä, onko jokin asia onnistunut 😀 Luulen, että tällainen kuntamarkkinointi toimii nimenomaan arjen kautta. Hyvinkää taisi palkata bloggaajan asumaan kuukaudeksi, mutta sekin on melko lyhyt aika. Vaihtovuosi Sodankylässä taitaa tosiaan olla paras tai parhaanpituinen kampanja. Muuttotappiokunnat voisivat palkata porukkaa asumaan!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.