Hotel Swan Helsingin salaisuus paljastuu heti, jos vieras on hereillä

Hotel Swan Helsinki on tasaisen varma draamalla höystetty suomalaisdekkari, joka kosiskelee yleisöä upealla miljööllä, mutta jättää katsojan lopulta kylmäksi etäisellä käsittelytyylillään ja ilmiselvällä loppuratkaisullaan.
hotelswan_560_x_315_graffoillaKuva: C More

Hotel Swan Helsinki avaa uudistamisen jälkeen ovensa ristiriitaisissa tunnelmissa. Hotellinjohtaja Ville Pajari (Turkka Mastomäki) on kadonnut, ja hänen tilalleen palkataan kauan sitten hotellissa työskennellyt Ella Kallio (Oona Airola). Hotellinjohtaja Kallion lisäksi Hotel Swania ohjaavat hallituksen varapuheenjohtaja Henrik Svanström (Lauri Tilkanen) ja hallituksen puheenjohtaja Lauri Raudus (Leo Honkonen).

Pajarin katoamista alkavat tutkia poliisista Salla Vartio (Milka Ahlroth) ja Risto Lintunen (Roope Salminen), jotka joutuvat pöyhimään niin Kallion taustat kuin hänen kasvattisisartensa Jere Hirvosen (Jaakko Ohtonen) ja Jessica Virtasen (Laura Eklund Nhaga). Tutkinnalta eivät säästy myöskään hotellin vastaanoton ja siivousosaston vakikasvot Joonas Riekkinen (Eppu Salminen), Anita Björk (Meri Nenonen), Maija Björk (Elina Saarela) ja Ninni Korhonen (Netta Laurenne).

Käsitykseni mukaan ainakaan viime vuosina ei ole tehty suomalaisia hotelliin sijoittuvia sarjoja, mutta ulkomailta vastaavista tuotannoista mainitsemisen arvoisia lienevät The Halcyon (2017) ja Grand Hotel (2019). Kotimaisen draaman saaminen tv-ruudulle on aina suuri ilo, eikä vähiten mielenkiintoisen miljöön vuoksi Hotel Swan Helsingin tapauksessa.

Hotelli on erityisen herkullinen miljöö niin draamalle kuin dekkareille. Koska hotelli on sekä työpaikka että vieraiden tilapäinen koti, on maaperä hahmojen väliselle jännitteelle otollinen. Vieraita kirjaimellisesti tulee ja menee, joten useasta jaksosta koostuvaan draamaan on mahdollista ujuttaa myös pienoistarinoita ja ohimeneviä humoristisia kohtauksia. Juonen kannalta ne eivät ole erityisen oleellisia, mutta vaikuttavat siihen, kuinka uskottavalta hotelliin sijoittuva sarja tuntuu. Sarja ottaa vaivihkaa kantaa myös siihen, miten hulluksi hotellibisnes on mennyt ja kuinka surrealistia asiakkaiden vaatimukset ja metkut joskus ovat.

Hotel Swan Helsingin miljöö on poikkeuksellisen aidontuntuinen ja tarjoaa upeat puitteet draamalle, mikä ei ole ihme, sillä sarjan hotellia varten on rakennettu muun muassa standard-tason hotellihuoneita, sviitti ja kylpyhuone sekä tunnelmallinen aulabaari. Hotel Swanin sisustusta on ruodittu tarkemmin maaleihin keskittyvän Uula Color Oy:n blogissa, jossa voi tarkastella kuvitteellisen hotellin miljöötä yksityiskohtaisesti.

Valitettavasti kaunis kuori ei korvaa sitä, mitä juonesta puuttuu. Hotel Swanin ydinjuoni on hotellinjohtajan katoaminen, joka sittemin muuttuu henkirikostutkinnaksi. Rikokseen liittyvä tapahtumakulku lässähtää nopeasti, ja uskon, että sarja toimisi paljon paremmin pelkkänä draamana, sillä murha ei nosta sarjan profiilia mitenkään, kenties päinvastoin. Heikko murhajuoni ja miljöökeskeisyys etäännyttävät henkilöhahmot katsojista, minkä vuoksi heidän kohtalonsa eivät kosketa yleisöä.

Kahdeksanosainen sarja on kuitenkin sopivanpituinen eikä sorru jaaritteluun, mutta vavisuttavia juonenkäänteitä se ei onnistu tarjoamaan. Hotel Swan Helsinki ei pysty hämäämään varsinkaan edistynyttä dekkaristia, sillä jos on katsonut genren sarjoja, voi syyllisen päätellä helposti. Harvoin nimittäin syyttävä sormi näyttää, kuka on kaiken takana.

Pettymys onkin suuri, kun peilistä lopulta kurkistavat odotetut kasvot. Murhaajan kasvot. Näinkö halvalla mysteeri ratkesi?

Hotel Swan Helsinki on katsottavissa kokonaisuudessaan C Moressa. MTV3 näyttää joka maanantai yhden jakson 2. maaliskuuta 2020 alkaen.

Mikä hotelliin sijoittuva sarja on jäänyt erityisesti mieleesi?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

7 thoughts on “Hotel Swan Helsingin salaisuus paljastuu heti, jos vieras on hereillä

 1. Myös minä arvasin murhaajan jo alussa. Lisäksi häiritsi todella paljon tilanteet joihin hotellinjohtaja muka osallistui. Esim häihin, niiden järjestelyyn ja kaiken kruunasi kuoharipullin avaamisen harjoittelu… Joo ehkä ei todellisuudessa näin toimi

  Liked by 1 henkilö

 2. Nyt on pakko tunnustaa tyhmyyteni. Minulle ei selvinnyt missään vaiheessa, kuka lopulta oli Pajarin murhaaja. Yleensä kyllä vaistoan jotenkin heti alussa ratkaisun, nyt en edes lopussa??? Katsoin sen monta kertaa, en vaan tajunnut? Kertokaa ihmeessä kuka se oli, kiitos

  Liked by 2 people

 3. Olen aina pitänyt Oona Airolasta, mutta Swanissa hänen hotellinjohtajahahmonsa jäi pliisuksi ja epäaidoksi. Kokonaan ei kai näyttelijää voi syyttää, vaan minusta ohjaustyylissä on tavoiteltu vähän liikoja ja menty siksi metsään. Ainekset hyvään hotellidraamaan olisivat olleet kasassa, mutta turha hienostelu teki sarjasta pannukakun. Mutta mitä lopusta voi päätellä, tulee kakkoskausi varmasti.

  Tykkää

 4. Marja, murhaaja oli Lauri Tilkasen näyttelemä Henrik Swanström. 🙂 Hän paljasti kasvonsa lopuksi ja uskon, että mahdollinen kakkoskausi jatkuu siten, että hän jatkaa elämää hotellinjohtajan miesystävänä eikä murha tule vielä muiden tietoon. Päättelin murhaajan siitä, että Swanströmin äiti oli seurustellut Pajarin kanssa ja kuollut sen jälkeen, joten Swanström oli varmasti katkera, ja äiti-poikasuhde oli parempi motiivi kuin katkerat heilat, jotka olisivat olleet bisneksen ohella liian ilmiselvä ratkaisu!

  Tykkää

 5. Eihän siinä lopussa murhaajan kasvoja nähty vaan Henrikin kasvot kotinsa peilissä Ellan kanssa vietetyn yön jälkeen. Siihen vain leikattiin tuosta ”murhaajan paljastuksesta” suoraan. Kasvot jäi näyttämättä, itselle vaihtoehtoja jäi kaksi. Eli jatkoa varmasti seuraa. Toki katsojaa ohjattiin tuohon tulkintaan. Siksi se ei varmasti ole oikea.

  Tykkää

 6. Minusta tuo on tulkintakysymys. Siitä on toki aikaa, kun katsoin Swanin C Moresta. Näin vahvasti niin, että toinen kausi kertoo nimenomaan valheessa elämisestä. Katsoja tietää murhaajan, mutta muut eivät. No, se jää nähtäväksi todennäköisesti ensi vuonna. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.