Fine dining – ökyhuvittelua vai ymmärtämättömyyttä?

Illastin fine dining -ravintolassa serkkuni kanssa viime perjantaina. Viiden ruokalajin maistelumenu suisti meidät ähkyyn, ja selkä kipeytyi pönöttämisestä. Olemmeko liian rahvaita ymmärtämään lajin hienouden vai onko fine dining vain yliarvostettua nypläämistä?
DiningKuva ei liity perjantain illalliseemme. En uskaltanut kuvata ravintolassa, mikä kertoo hyvin olettamastani ilmapiiristä.

Kun saimme eteemme keittiön tervehdykseksi kutsutun nokareen, olimme varmoja, että ilta päättyisi grillikopille. Nykyihmisen, kun pitää saada itsensä täyteen, ei todellakaan hinnalla millä hyvänsä, vaan järkevään hintaan. Maistelumenu eteni kuitenkin sellaisiin sfääreihin, ettemme olleet lainkaan varmoja, pystymmekö kävelemään takaisin keskustaan. Jouduimme lepäämään rautatieaseman ravintolassa.

Maistelumenumme maksoi yhdeltä henkilöltä 70 euroa ja 12 senttilitraa viiniä 15 euroa. Minusta summat kuulostavat pyöristyttäviltä. Ravintola oli pieni ja hiljainen, yritimme kuiskia salaisuuksia toisillemme ja lukea huulilta uusimmat kuulumiset. Todellisuudessa olisi pitänyt tyytyä ylistämään rapeaksi kärvennettyä kaalia ja rouskuttamaan sorbettia viettelevää granolaa.

Minusta tuntui, ettei tarjottu ape ole minua varten. En kuulunut ravintolaan. En nukkaisen jakkuni kanssa, en kenkieni kanssa, jotka valuttivat kuraa vaalealle parketille ja jättivät pikkukiviä jälkeensä vessareissullani. WC:n hanaan oli kiinnitetty leveä kaulus. Se sai virtaavan suihkun näyttämään vesiputoukselta. Siitä minäkin maksoin 170 euron laskulla osani.

Se, miksi fine dining tuntuu siltä, että se on tarkoitettu vain tietylle kansanosalle, johtuu siitä, ettei hintoja kerrota avoimesti. Se ei yksinkertaisesti ole tapana, ei kuulu tyyliin. Meille tarjottiin listan kalleimmat viinit eikä muusta ollut puhe. Oikeasti elämä ei ole muutamasta eurosta kiinni, mutta en voi valehdella, etteikö hintapimitys risoisi. Nuukailu ei kuitenkaan kuulu samalle lautaselle suoristettujen vesikrassien ja punaviinissä uivien, yrttitahnan kanssa pelehtivien pihvinokareiden kanssa. Mieleeni tulee erityisen hyvin yksityisellä lääkäriasemalla asiointi, jonka jälkeen käteen lyödään käsittämätön lasku ilman, että kukaan on puhunut rahasta mitään.

Fine diningin suurin ongelma on käsitys siitä, mikä on järkevä hinta-laatusuhde. Mistä ihan oikeasti kannattaa maksaa? Missä vaiheessa yhteiskunta kehittyi siihen pisteeseen, että muutamasta juureskikkareesta voi ja on soveliasta maksaa kolminumeroisia summia? Onko kokemus todella niin uniikki, että se on joka sentin arvoinen? Kuka määrittää kuutioksi kovetetun porkkanasoseen arvokkaammaksi kuin kaksi ihmistä ruokkivan noutoruoan?

Kaikenlaisesta vegehifistelystä huolimatta taidan kuitenkin olla niin tavallinen tallukka, että nautin eniten kympin maksavasta rehellisestä ravintolapurilaisesta, ja jos oikein hulluksi heittäydyn, maistelen ruokia peräti kahdella kympillä. Sen enempää ei yleensä kannata maksaa mistään, minkä tunkee kurkustaan alas.

Niin mehevää linssilajiketta ei tältä planeetalta löydy, että maksaisin sen vienosta tanssista suolaliemen kanssa sata euroa.

Julkaisin tälle artikkelille vastineen 23. tammikuuta 2021. Osallistu keskusteluun kommenteissa tai ottamalla kantaa uuteen juttuun.

Mitä mieltä olet fine diningista? Olisitko valmis maksamaan siitä? Mikä on kohtuullinen hinta illalliselle?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

7 thoughts on “Fine dining – ökyhuvittelua vai ymmärtämättömyyttä?

 1. Et taida ymmärtää fine dine ravintolan kulurakennetta.
  Ravintolat sijaitsevat yleensä kaupungeissa keskeisillä paikoilla, eli vuokrat ovat suuret. Fine dine ruoan komponentit vaativat valtavasti käsitöitä ja aikaa, eli kokkeja on yleensä töissä lukuisia ja he ovat esivalmistelemassa myös niinä päivinä/kellonaikoina, kun ravintola on kiinni. Eli palkkakulut ovat todella suuret ravintolalle. Raaka-aineet ovat myös kalliimpia kuin kympin lounasravintolassa. Lounasravintolassa on yleensä yli sata asiakaspaikkaa, jossa asiakaskierto on suurempaa. Eli asiakas syö 30 minuuttia ja lähtee, jolloin uusi asiakas pääsee hänen paikalleen syömään. Fine dine ravintolat ovat usein alle 50 paikkaisia ja asiakaskierto vähäistä. Samat asiakkaat istuvat samassa pöydässä 2-4 tuntia. Mistä yrittäjälle jaa kaiken tämän jälkeen yhtään mitään käteen? Fine dine ravintolan perustamista ei todellakaan voi perustella rahan teolla, yrittäjälle jää usein noin 3% tuotto (lounasravintoloissa usein huomattavasti isompi tuotto%). Kyseessä on usein yhden ihmisen unelma perustaa hieno ravintola ja tarjota oman visionsa mukaista ruokaa. Katso joskus fine dine ravintoloiden taloustietoja netistä ja ymmärrät että tämä ei ole tuottoisa bisnes.

  Ps. Näissä ravintoloissa saa kyllä ihan hengittää. Saa nauraa ja jutella niitä näitä ja ottaa valokuvia. Se, että sinulla on ennakkokäsitys pönöttämisestä ei varmaankaan ole ravintolan tai ravintolakulttuurin vika?

  Liked by 1 henkilö

 2. Hei Miro! Pahoittelut viipyneestä vastauksesta.

  Juttu ei ottanut kantaa siihen, mikä fine dine -ravintolan kulurakenne on. Kysehän on siitä, mistä kuluttajan on järkevää maksaa. Kuluttaja ei maksa asioista, joita luettelit, vaikka varmasti ne nostavat hintaa. Siksi tosiaan ravintolakokemuksissa onkin kyse aina valinnasta – siitä, mistä kukin haluaa maksaa.

  Jos yrittäjälle jäävä tuotta on 3 %, kuten kerroit, tekeekö hän töitä siis vain sydämellään? Riittääkö se elättämään? Miksi sitten pitää yllä ravintolaa, jonka tuotto ei joko ole tarpeeksi tai niin suuri kuin voisi olla? Onko kyse pelkästä ruokakulttuurin ylläpitämisestä?

  Varmasti teoriassa fine dine -ravintoloissa on hyvä tunnelma, sitä en epäile. Meidän illallispaikassa näin ei ollut, vaan pieni huone oli jäykkyyttä täynnä. Siitähän toki vastaamme me kaikki asiakkaat itse sellaisina kuin olemme.

  Tykkää

 3. Itse olen pari kertaa sattunut syömään tällaisessa paikassa.
  Kummallakin kerralla keskustelimme lyhyesti tarjoilijan kanssa ja tilasimme ruuat. Kummallakin kerralla tapahtui suurin piirtein sama asia:
  Oli mukava tavata toisiamme ja aloimme heti jutella vilkkaasti erilaisista kiinnostavista asioista odottaessamme ruokaa. Kun pääruoka tuotiin pöytään, tarjoilija keskeytti ilman muuta keskustelumme ja alkoi pitää esitelmää ruuan aineksista ja valmistamistavasta, mitä kuuntelimme kohteliaasti mutta hieman kärsimättöminä. Kun esitelmä oli loppu, pääsimme syömään jo hieman jäähtynyttä ruokaa, joka oli kauniisti esillä ja moitteettomasti valmistettu– pihvikin oli murea ja kypsyyaste oikea — mutta (omasta mielestäni) aavistuksen verran tylsää. Iloinen tunnelma oli esitelmän aikana jonkin verran latistunut ja keskustelun uudelleen aloittaminen takkuili. Kahvin joimme toisaalla ja keskustelu oli uudestaan vilkasta.
  Fine diningista jäi näistä kerroista sellainen vaikutelma, että ruokailu oli jollain tapaa erotettu muusta sosiaalisesta elämästä erilliseksi kohteeksi, johon olisi pitänyt keskittyä erikseen ja kurinalaisesti samalla jättäen kaikki muu syrjään, ikään kuin kyseessä olisi vakavan ja ilottoman velvollisuuden täyttäminen.

  Liked by 1 henkilö

 4. Risto, erittäin hyvin sanottu, ja nimenomaan tätä tarkoitin. Ruokailuun kuuluvat rituaalit tekevät tilaisuudesta jäykän eivätkä kannusta jäämään. Ehkä hinnoillekin löytyisi sosiaalinen selitys, jos rahalle kokisi saavansa vastinetta myös henkisesti. Viihtyminen on kuitenkin niin suuri osa kokemusta, että se vaikuttaa väistämättä hinta-laatusuhdekäsitykseen.

  Tykkää

 5. Ravintolat pyörivät 2-7% katteella. Se että teille pidetään joku esitelmä siitä mitä jokin annos sisältää tarkoittaa sitä että ihmiset pitävät asiaa ylpeyden aiheena että kertovat mitä sinulla on oikeus syödä. Ja monia komponentteja ei varmasti edes ole suunniteltu kiehuvan tai polttavan kuumaksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.